Northern Territory - outback og nasjonalparker

109062-4Den unike kjempemonolitten Uluru, også kjent som Ayers Rock. Foto: Shaana McNaught & Tourism NT

Hvis du er ute etter å oppleve den virkelige outbacken i Australia, skal du besøke Northern Territory. Dette enorme området strekker seg fra de tropiske skogene i nord til det tørre og røde ørkenlandskapet midt i landet. 

NT kartMed eldgammel aboriginsk kulturarv og nasjonalparker oppført på UNESCOs verdensarvliste, byr Northern Territory på virkelig unike opplevelser. 

Darwin og Kakadu
Helt nord i Australia ligger Darwin, hovedstaden i Northern Territory. Av mange regnes den som byen med det største kulturelle mangfoldet i hele Australia, og det sier ikke lite i et land hvor nesten alle verdens nasjoner er representert. 

darwinDarwin. Foto: Shaana McNaught/Tourism NT

I Darwin finner du hyggelige cafeer, barer og restauranter. Gå ikke glipp av strand­markedet Mindil Beach Sunset Market, hvor man kan se en av Australias mest spektakulære solnedganger. Et besøk på Crocosaurus Cove anbefales også, der man kan svømme noen centimeter fra en enorm saltvannskrokodille i “Cage of Death”. 

110986 52Solnedgang over Ubirr i Kakadu. Foto: Tourism NT

Kakadu er den største nasjonalparken i Australia. Området ligger tre timer øst for Darwin og dekker et område på rundt 19.000 kvadratkilometer med våtmark, elver, regnskog, sletteland og fjell.

I mer enn 50.000 år har aboriginere bodd i dette området, og mange steder i parken kan man se godt bevarte klippemalerier. Kakadu er berømt for sin rike flora og fauna med et unikt fugleliv, dyr og ikke minst fersk- og saltvannskrokodiller.

Enda lenger bort ligger det 90.000 kvadratkilometer store Arnhem Land. Denne urørte villmarken er aboriginernes land og hjem til mange tradisjonelle aboriginske samfunn. Det forhistoriske landskapet har klippemalerier få vestlige har sett.

110764-4Arnhem Land er hjem til mange tradisjonelle aboriginske samfunn. Foto: Peter Eve/Tourism NT

Litchfield er en mindre nasjonalpark som ligger en time sør for Darwin. Høydepunktene i denne parken kan oppleves på en dagstur. Trygge, krokedillefrie bademuligheter i vannhull og fossefall sammen med store termitt-tuer gjør Litchfield til en avslappende og interessant utflukt fra Darwins pulserende byliv.

Se våre reiseforslag i Northern Territory »

Katherine, som ligger fire timer sør for Darwin, er en liten by som er kjent for Nitmiluk National Park og den mektige Katherine Gorge. Katherine Gorge deler det vakre landskapet og juvet kan oppleves med båt, kajakk eller fra lufta i et helikopter. Mange turer fra Darwin inkluderer Katherine, men byen kan også inkluderes i en kjør-selv tur.

110977 51Alice Springs er et naturlig utgangspunkt for turer til Uluru, Kata Tjuta og Kings Canyon.

Alice Springs og Uluru (Ayers Rock)
Omtrent midt i Australia ligger den verdenskjente lille byen Alice Springs, i en dal mellom de vestre og østre MacDonnell Ranges. Byen er inngangsporten til den kjente fjellformasjonen Uluru (Ayers Rock), men Alice Springs har mye å by på i seg selv også.

Her ligger the Royal Flying Doctor Service, som via fly og helikopter gir legehjelp til de som bor spredt rundt om på de enorme kvegfarmene, the School of the Air som gir undervisning via radio til barn og ungdom i et område større enn mange europeiske land – verdens største klasserom.

Her finner man også mange kunstgallerier som selger lokale verk og noen litt annerledes festivaler og begivenheter som Henley on Todd regatta og Camel Cup.

120621-4Uluru er Australias kanskje mest kjente landemerke. Foto: Tourism NT

Alice Springs er et naturlig utgangspunkt for utflukter til områdets mange klipper og kløfter, og da kanskje først og fremst Australias mest berømte landemerke – Uluru (Ayers Rock). På en flat rød slette midt i ørkenen ligger denne 600 millioner år gamle kjempesteinen, 348 meter høy og 9,4 km i omkrets. Den er en av verdens mest kjente naturskapte underverker, og har også stor åndelig betydning for aboriginerne.

Et besøk til Uluru er for mange høydepunktet på en tur til Australia, enten det er på grunn av den enorme størrelsen, følelsen av dens åndelige betydning eller de utrolige endringene i farge som den gjennomgår i løpet av en dag.

I samme nasjonalpark som Uluru finnes Kata Tjuta som også kalles The Olgas. Kata Tjuta er 36 vakre runde fjellformasjoner som har blitt formet av vind og vær gjennom millioner av år. Her finnes det et stort utvalg av stier så du kan utforske området.

Kings Canyon ligger i Watarrka nasjonalpark mellom Uluru og Alice Springs. Juvets røde vegger reiser seg fra landskapet i 100 meters høyde. Det er mulig å bli med på en tre timers gåtur langs juvets kant. Gåturen gir deg en fantastisk utsikt over Kings Canyon og det vakre landskapet rundt.

120483-4Kings Canyon. Foto: Tourism NT


Fem ting du må få med deg i Northern Territory:

  • Uluru, kjempemonolitten som kanskje er Australias mest berømte landemerke og de 36 små runde fjellene Kata Tjuta.
  • Kakadu, en urørt villmark med aboriginske klippemalerier og et yrende fugle- og dyreliv.
  • Katherine Gorge, et spektakulært område med dype kløfter og store stryk.
  • Devils Marbles, en rekke gigantiske steinkuler og et merkelig geologisk fenomen like ved Tennant Creek.
  • Alice Springs, den lille byen midt i landet er et perfekt utgangspunkt for å utforske Australias røde sentrum.

Se våre reiseforslag i Northern Territory »


Video av Northern Territory's høydepunkter:

Vil du ha et prisforslag?
Send oss en forespørsel så kontakter vi deg så snart som mulig


Klikk for å se større bilder:

instagram logo
Følg oss på Instagram: @Australiareiser