Australias beste vinregioner

Australia er virkelig et vinland! Vindistriktene produserer samlet mer enn 100 ulike druetyper og over 30 millioner glass med australsk vin drikkes verden over hver eneste dag. Så hvorfor ikke legge turen innom et eller flere av vinområdene neste gang du skal til Australia?

Australia kan by på mye god mat og vin.Australia kan by på mye god mat og vin. Foto: Mike Annese, SATC

Noen av de eldste vinrankene i verden finnes i Australia, og enkelte kan dateres helt tilbake til 1850-tallet. Med årene har australsk vin fått respekt verden over for sine prisbelønte viner. Med mer enn 2400 vinprodusenter fordelt på 65 vindistrikt over hele landet, er Australia verdens fjerde største vineksportør etter Italia, Frankrike og Spania.

Vi har laget en oversikt over de beste vindistriktene i Australia. Vi anbefaler å tilbringe 2-3 dager på hvert sted slik at man får tid til å besøke flere vinprodusenter og andre lokale produsenter av f.eks. ost, sjokolade, kjøtt, øl, bakervarer og olivenolje, og ikke minst spise nydelige måltider matchet med den lokale vinen. Vinområdene har også andre aktiviteter og opplevelser å by på utover de kulinariske fristelsene, og nesten alle regionene har en årlig festival der lokal mat og vin står i fokus.

 

Barossa Valley, South Australia

Barossa Valley er et av Australias mest kjente vindistrikt.Barossa Valley er et av Australias mest kjente vindistrikt.

Beliggenhet:
Ca. 1 time fra Adelaide (70 km)

Antall vinprodusenter:
Rundt 150

Best kjent for:
Rødvin, spesielt Shiraz. Andre vintyper det produseres mye av er Riesling, Semillon, Grenache og Cabernet Sauvignon.

Barossa Valley er kanskje Australias mest kjente vindistrikt. Her kan besøkende utforske regionens unike arkitektur samt mat- og vintradisjoner, som er arven etter de første europeiske bosetterne som kom hit på 1840-tallet. På hvert tettsted finner man kunstgallerier, antikvitetshandlere og håndverksbutikker. Jacob’s Creek var den første kommersielle vingården i området og den er også en av de eldste i regionen. Les mer om Barossa Valley her.

Har du tid anbefaler vi også å besøke de nærliggende vindistriktene Clare Valley, McLaren Vale og Adelaide Hills som alle produserer vin av høy kvalitet.

 

Yarra Valley, Victoria

Varmluftsballong over Yarra Valley. Varmluftsballong over Yarra Valley. Foto: Rob Blackburn

Beliggenhet:
Ca. 1 time nordøst for Melbourne (60 km)

Antall vinprodusenter:
Mer enn 80

Best kjent for:
Chardonnay, musserende viner og Pinot Noir.

Skjønnheten, råvarene og klimaet i Yarra Valley gir inspirasjon til både kunstnere, natur-, mat- og vinelskere. Victorias første vinranker ble plantet her i 1838, og området er kjent for å produsere noen av Australias beste musserende viner og Pinot Noir. I tillegg til vin har Yarra Valley også lange tradisjoner for ølbrygging, og lokale ølbryggere inviterer besøkende til sine mikrobryggerier for å prøvesmake øl og cider.

Regionen har mange historiske hotell og gjestfrie puber. Yarra Valley har også Australias eldste koloni av kunstnere, og det er mulig å besøke kunstgalleriene der de jobber. På Healsville Sanctuary kan man se verdens største samling av australske dyr, inkludert rovfugl, dingo, koala, kenguru og wombat. Området har også flere nasjonalparker der man kan nyte naturen.

 

Margaret River, Western Australia

Kystlinjen ved Margaret River er vakker.Kystlinjen ved Margaret River er vakker. Foto: Frances Andrijich

Beliggenhet:
Ca. 3 timer sør for Perth (270 km)

Antall vinprodusenter:
Mer enn 120

Best kjent for:
Både rød- og hvitvin. Produserer i hovedsak Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Semillon, Shiraz og Merlot.

Margaret River er et vindistrikt i verdensklasse, med prisvinnende vingårder og restauranter. Jordsmonnet, klimaet og beliggenheten ved kysten skaper ideelle forhold for å produsere vin som rangeres blant verdens beste. Leeuwin Estate, Xanadu Wines og Voyager Estate er noen av Margaret Rivers aller beste vinprodusenter.

I området rundt Margaret River finner man uberørte hvite sandstrender, ruvende skog, flotte surfestrender, underjordiske grotter og et godt utvalg av turstier. Dette gjør at man har en lang rekke med utendørsaktiviteter og attraksjoner når man ikke er opptatt med å spise og drikke.

 

Hunter Valley, New South Wales

Utforsk Hunter Valley fra sykkelsetet. Utforsk Hunter Valley fra sykkelsetet. Foto: Paul Blackmore - Destination NSW

Beliggenhet:
Drøyt 2 timer nord for Sydney (250 km)

Antall vinprodusenter:
Mer enn 150

Best kjent for:
Er først og fremst kjent for Semillon, samt Shiraz, Chardonnay, Cabernet Sauvignon og Verdelho.

Vindistriktet Hunter Valley er Australias eldste vinområde. De første vinrankene ble plantet på 1820-tallet og er i dag hjem til noen av de eldste vinrankene i verden. Hunter Valley er også kjent for sine nasjonalparker, vin- og matlagingskurs, fine restauranter, spa og golf. I hele regionen kan man møte de lokale produsentene som selger produktene sine på bakerier og markeder. Wyndham Estate er en av Australias eldste vingårder, og er godt kjent utenfor landets grenser.

 

Mornington Peninsula, Victoria

Vinsmaking og hesteridning på Mornington PeninsulaVinsmaking og hesteridning på Mornington Peninsula. Foto: Wayne Finn

Beliggenhet:
Ca. 1 time sør for Melbourne (75 km)

Antall vinprodusenter:
Over 200

Best kjent for:
Pinot Noir, Chardonnay, Pinot Gris og Tempranillo.

Halvøya Mornington Peninsula er et vakkert område med bølgende åser, frukthager, olivenlunder, historiske bygninger og mer enn 200 vingårder. Takket være klimaet og den naturlige topografien er regionen godt egnet for vinproduksjon.

Mornington Peninsula er et yndet feriemål for innbyggerne i staten Victoria. Her kan man slappe av på regionens mange spa-anlegg og varme kilder. Sju av golfbanene er på listen over Australias 50 beste golfbaner, og man kan golfe året rundt med spektakulær utsikt mot kysten.

 

Tamar Valley, Tasmania

Tamar Valley ligger kun en kort kjøretur fra Launceston.Tamar Valley ligger kun en kort kjøretur fra Launceston. Foto: Rob Burnett, Tourism Tasmania

Beliggenhet:
Ca. 15 minutter fra Launceston.

Antall vinprodusenter:
Rundt 30

Best kjent for:
Pinot Noir, Chardonnay og Sauvignon Blanc.

Tamar Valley er et vakkert og pittoresk område av Tasmania, med frukthager, skog og beiteområder. I tillegg til rundt 30 vingårder kan besøkende nyte spaserturer langs fossefall og juv, elvecruise, kunstgallerier, lavendelåkre, jordbærgårder og historiske bosteder. Med kun et kvarterts kjøring fra Launceston er Tamar Valley lett tilgjengelig for et besøk.


 

Våre spesialister har besøkt mange av vinområdene i Australia. 
Ring oss på tlf 23 31 77 00,  send en Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. eller fyll ut vårt forespørselskjema.

Vår kunnskap er din trygghet.

instagram logo
Følg oss på Instagram: @Australiareiser