Festivalbyen Adelaide

21102 364Mosely Square i Adelaide. Foto: Michael Smith/SATC

Adelaide er en sjarmerende by omgitt av grønne parker og ligger vakkert plassert mellom fjellene og havet. Byen har et rikt utvalg av kunst og kultur, utmerkede restauranter, gamle bygninger og en vennlig lokalbefolkning.

Her kan besøkende og fastboende nyte et behagelig middelhavsklima og en smak av det gode liv. Dessuten er byen vertskap for en rekke arrangementer som sykkelrittet Santos Tour Down Under og Adelaide Festival, et av de største kunstarrangementene i verden.

En master plan
Da oberst Light etablerte Adelaide i 1836 hadde han en enkel plan: en kvadratkilometer med bygninger i sentrum og masse åpen plass rundt. Gatene ble lagt i et rutenett, omgitt av en ring av det som nå er fredede parkområder.

Været i Adelaide
Klimaet i South Australia varierer fra varmt og tørt i innlandet, til mildt og vått i kystområdene. Adelaide har normalt milde og våte vintre, og varme og tørre somre. Adelaide er den tørreste av de australske delstatshovedstedene. Gjennomsnittlig maksimumstemperatur om sommeren er på 29 grader, og rundt 15-16 grader om vinteren. Høsten er en fin tid å besøke Adelaide på, da er det normalt mye solskinn og temperaturen er varm og behagelig.

25874Adelaide elsker sitt uteliv, med kafeer, restauranter, barer og festivaler. Her fra St. Jerome's Laneway Festival. Foto: Josie Withers/SATC

En kul storby
Nyt kafelivet. Adelaide har en magfoldig kulturell blanding som resulterer i fantastiske matretter. Man er stolt av å være vinhovedstaden i Australia og like utenfor byen ligger flere verdenskjente vinområder. Her kan man velge og vrake.

Adelaide elsker festivaler
Opplev Adelaide Festival, Adelaide Fringe og WOMADelaide. Sportselskere vil elske den prisvinnende Santos Tour Down Under og Clipsal 500 V8 Race. Mars er høysesong for de store sportsbegivenhetene.

23537The Art Gallery of South Australia

Severdigheter og opplevelser

  • Adelaide Botanical Garden som åpnet i 1857 og har en rekke sjeldne planter, spesielle samlinger og to flotte drivhus som får stor oppmerksomhet på grunn av sitt spesielle design.
  • The Art Gallery of South Australia som ble etablert i 1881 og har en av landets eldste kunstsamlinger. Her finner du blant annet den største samlingen av Rodin skulpturer på den sørlige halvkule og verdens mest betydningsfulle samling av keramikk fra Sørøst Asia.
  • The South Australian Musesum viser levesettet til den aboriginske urbefolkningen, tidlige bosettninger i Stillehavet og Egypt. Et av høydepunktene er the Australian Aboriginal Cultures Gallery. Andre attraksjoner er eldgamle fossiler og den 120 millioner år gamle opaliserte svaneøglen Addyman.
  • Adelaide Central Market, her finnes ferske produkter fra hele regionen.
  • For flotte sandstrender, dra til Glenelg, Brighton, Henley og Semaphore, som er fylt med butikker, kafeer, puber og restauranter.

15123 364Glenelg beach i Adelaide. Foto: Matt Nettheim/SATC

For vinsmaking, dra til Penfolds Magill Estate Winery, som er et av Australias mest berømte vinprodusenter. Det ligger like i utkanten av byen og her kan man bli med på guidede turer bak kulissene eller nyte et utsøkt måltid i den nylig oppussede restauranten.

For cricket, dra til Adelaide Oval, som er beskrevet som en av verdens mest pittoreske cricketbaner og hvor den første kampen ble spilt i 1884. En omvisning på banen og i museet er et absolutt must for sportsinteresserte. Her kan man blant annet se over hundre memorabilia fra den kjente cricket-helten Sir Donald Bradman.

25192Adelaide Central Markets. Foto: Josie Withers/SATC

For lokale opplevelser, dra til Adelaide Central Markets, som er det største markedet under tak på den sørlige halvkule. Her finner man det største utvalget av internasjonale matvarer i Adelaide og gode tilbud på måltider. På markedet, som åpnet i 1869, finner man ferske produkter fra 60 ulike kulturer. Bli med på en av de guidede gåturene for den beste opplevelsen av markedet.

For samtidskunst og -håndverk og design, dra til Jam Factory, hvor nye australske kunstnere samles under ett tak og viser frem et vell av kreativitet. Her produseres en spennende blanding av glass, keramikk, metall og møbeldesign, og i butikken kan man gjøre fine kjøp.

For ølsmaking, dra til Coopers Brewery, som er Australias største bryggeri og det eneste i sitt slag som fortsatt er familieid og -drevet. Bli med på omvisning og følg praktisk talt alle trinn i produksjonsprosessen – naturlig nok avsluttet med diverse smaksprøver.

24187Kom tett på dyrelivet i Cleland Wildlife Park i Adelaide Hills. Foto: Anna Merola/SATC

For dyreliv, dra til Cleland Wildlife Park i Adelaide Hills. Parken har vunnet flere priser innen miljø og utdanning. Her kommer besøkende tett på Australias unike dyreliv som kenguruer, wallabyer, emu og koala. Besøkende kan også få holde en koala eller håndmate en kenguru.

For golf, dra til golfklubbene Royal Adelaide, Grange, Glenelg eller Kooyonga. Det finnes ytterligere 28 offentlige golfbaner i og rundt Adelaide å velge mellom.

For aboriginsk kultur, dra til Tandanya, som er nasjonalt kunst- og kulturgalleri med varierte og spennende utstillinger, hvor man også kan man oppleve forestillinger med didgeridoo og dans.

Adelaide Hills

Dra bort fra det høye tempoet i byen og ta et stopp i Adelaide Hills, som ligger knapt 30 minutter fra Adelaide og 45 minutter fra flyplassen. Regionen som strekker seg fra Barossa i nord til Kuitpo i sør er rik på historie.

Hvis du ønsker en avslappende ferie i bil er dette området.

food and wine 13Adelaide Hills og South Australia byr på fantastiske matopplevelser.

Naturen i Adelaide Hills er vakker og enestående, med sjarmerende landsbyer og travle småbyer. Her finner man noen av Australias beste vinområder og de lokale matvarene er delikate og ferske. Hvis du ønsker å finne ut av hvor godt dette kan smake er det bare å ta turen innom en av de lokale restaurantene. Med sin fantastiske utsikt og blå himmel vil Adelaide Hills ta pusten fra deg.

Vandreruter tar deg dit biler ikke kan
Lei en sykkel og opplev hvorfor Santos Tour Down Under elsker Adelaide Hills. Opplev historien og stedene til den lokale urbefolkningen, Permangk. Lær om de europeiske nybyggerne og hvordan deres kultur, mat, arkitektur og kunst har formet livet i dagens Adelaide Hills.


Dagsturer og utflukter i og rundt Adelaide

Under er et utvalg av dags- og flerdagsturene vi tilbyr fra Adelaide. 

Ta kontakt med oss for mer informasjon og bestilling.

Adelaide City Highlights

start adl s 01

En halvdagstur i Adelaide som gir deg en introduksjon til byens attraksjoner. Dere kjører gjennom North Terrace, som er byens kulturelle område, og passerer blant annet the National Wine Centre, Adelaide Botanic Gardens og den flotte Botanic Park. Alle dager unntatt søndager er også en fabrikkomvising på Haigh’s Chocolate inkludert. Etter denne turen har du et godt grunnlag for å utforske byen videre på egenhånd.

Prisklasse: priskategori 1

Delfin Cruise

Glenelg delfincruise

Dette er en formiddagstur fra bydelen Glenelg med båten “Temptation”, og er turen for de som liker delfiner! Tiden tilbringes som tilskuer om bord, eller i sjøen sammen med delfinene.

Er ikke i drift i juli og august.

Prisklasse: priskategori 1

Best of Barossa

best of barossa sid 71Barossa Valley er en av de mest kjente vindistriktene i Australia og da spesielt for de gode Shiraz og Rieslingvinene. Vi anbefaler vinturen ”Best of Barossa”, der man i en liten gruppe på 2-5 personer har mulighet til å besøke vinprodusenter som Peter Lehmann, Torbreck, Henschke og Rockford før retur til Adelaide på ettermiddagen. Lunsj er inkludert på restauranten Vintners.

Prisklasse: priskategori 4

Kangaroo Island

kangaroo island 1Kangaroo Island kan besøkes på en dags- eller flerdagstur fra Adelaide. Hvis tiden tillater det, anbefaler vi å ha en eller to overnattinger på øya. Det finnes mange ulike alternativ, så ta kontakt med oss for anbefalinger.

Kjent som Australias Galapagos er dette ikke bare Australias tredje største øy men også landets tredje naturskapte ikon.

Dette er stedet for den som vil komme tett på det unike dyrelivet i Australia.

Prisklasse: priskategori 3

Morning Central Market Tour

Adelaide Central Market

Følg med en kunnskapsrik guide til Adelaide Central Market som er det største markedet i denne delen av verden. Markedet ligger i det sentrale forretningsområdet og har mer enn 80 spesialist­butikker og mer enn 1,2 millioner besøkende per måned. På turen til fots, får du prøvesmake på delikatesser og lære hvor viktig markedet er for innbyggerne i South Australia.

Prisklasse: priskategori 1

instagram logo
Følg oss på Instagram: @Australiareiser