Australia

Foto: Tourism and Events Queensland

Hjem > Australia

Populære reiser til Australia

Australia

15 dager

Fra 56 500,-

Australia

14 dager

Fra 37 500,-

Australia

19 dager

Fra 86 000,-

Australia

21 dager

Fra 36 900,-

Bli kjent med Australia

Verdens minste kontinent eller jordens største øy? Uansett – Australia er et av verdens mest kontrastrike og fascinerende land, med tørre ørkener, frodige regnskoger, spennende storbyer og en unik dyreverden.

Introduksjon

Australia er landet som har alt. Det er unikt og variert på alle vis, både når det kommer til kultur, befolkning, klima, geografi og historie. Fra energiske storbyer til fascinerende natur og dyreliv, i Australia venter spennende ferieupplevelser for liten og stor.

Australia er geologisk sett eldgammelt, men er som nasjon kun drøyt 200 år. Et land like stort som Europa eller USA, med så mange særpreg at det ikke kan beskrives i korte ordelag – det må rett og slett oppleves!

Her finnes moderne og travle storbyer som Sydney og Melbourne, kjempemonolitten Uluru midt ute i ødemarken og det to tusen kilometer lange Great Barrier Reef med en utrolig korall- og fiskeverden.

Landet har i tillegg unike dyrearter som kenguru, koala, dingo, nebbdyr, pingviner og krokodiller, mange spennende nasjonalparker og verdens eldste sivilisasjon som strekker seg over 50 000 år tilbake i tid. Dette er bare noe av alt det som kan oppleves på en reise til landet ”down under”.

Reis til Australia, og du er garantert å komme hjem med minner som varer livet ut!

Historie

Australias første innbyggere, aboriginene, antas å ha migrert fra Ny-Guinea til Australia for mellom 50 000 og 60 000 år siden. De levde av jakt, fiske og bær fra naturen. Man antar at det fantes rundt 750 000 urinnvånere, som snakket 600 ulike språk, før Australia ble erobret av europeerne.

Aboriginenes kunstneriske, musikalske og åndelige tradisjoner er blant de lengstlevende tradisjoner i menneskets historie. De har historier og legender om hvordan verden ble skapt, og disse kalles “Dreamtime”.

Både portugisere og nederlendere utforsket noen av kystregionene av Australia på 1600-tallet, men det var Captain James Cook og hans skip “Endeavour” som offisielt oppdaget Australia i 1770, og erklærte Australia for britisk territorium.

Etter James Cooks erobring av kontinentet, seilte den første britiske bosettingen inn Botany Bay (dagens Sydney) den 26. januar 1788, og dagen er fortsatt Australias nasjonaldag. De første innbyggerne var kriminelle som ble sendt til Australia som straff.

Livet var hardt for de nye innbyggerne, men landområder var gratis eller veldig billig. Etterhvert kom det bosettere som ikke var kriminelle, som bygde sauegårder og solgte ull til England. Da gull ble funnet i nærheten av Melbourne i 1851 kom det flere og flere som ville søke lykken i Australia.

På slutten av 1800-tallet var det bare igjen 100 000 aboriginere. Årsaken var at de døde av sykdommer som bosetterne hadde med seg, alkohol og fattigdom. De fleste av språkene deres døde også ut i denne perioden. Aboriginene utgjør i dag rundt 2 % av befolkningen i Australia.

Australia ble uavhengig i 1901, men det var faktisk så sent som i 1986 at Australia fikk 100 % selvstyre fra Storbritannia.

Australia har tidvis hyppige skifter av statsministere. Den sittende statsministeren heter for tiden Anthony Albanese.

Kultur og befolkning

Australias har ca. 25 millioner innbyggere (2019), med opphav fra rundt 200 land. De mest folkerike statene er New South Wales og Victoria. I disse to statene ligger hhv. Sydney og Melbourne, som er de mest folkerike byene i Australia.

Hovedandelen av befolkningen i Australia er konsentrert langs østkysten fra Adelaide til Cairns, samt rundt Perth på vestkysten. De indre delene av Australia har svært lite befolkning, og består i stor grad av ørken og ufruktbart landskap.

Australia er et multikulturelt samfunn, noe som gjenspeiles i landets levesett, kulturelle skikker og mat. Britene har naturligvis satt sitt preg på landet, det samme har innvandringen fra blant annet Asia, Sør-Europa og Oseania. I bunnen ligger urbefolkningens tradisjonelle kultur, og til sammen har alt dette gjort Australia til en unik smeltedigel.

En smeltedigel kan man også trygt si at Australia er i matveien. Det er et stort fokus på lokalproduserte råvarer av høy kvalitet, noe man legger merke til enten man blir invitert på et uformelt grillparty i hagen eller spiser en sju-retters på en bedre restaurant. Australia er også en av verdens ledende vinprodusenter.

Det store mangfoldet i befolkningen bidrar til en unik atmosfære og livsstil. Australiere er generelt vennlige og humoristiske, og har en egen evne til å nyte livet så ofte de kan.

Geografi

Australia er verdens sjette største land, med en størrelse på 7.69 millioner kvadratkilometer. Landet grenser til Det indiske hav mot vest og Stillehavet mot øst. Det er ca. 4000 kilometer fra vest til øst, og ca 3200 kilometer fra nord til sør. Landet har en kystlinje som strekker seg over 36 735 kilometer, og totalt har Australia mellom 10 og 12 000 strender.

De største byene i Australia er Sydney, Melbourne, Perth, Brisbane, Darwin, Adelaide, Hobart og Canberra. Med unntak av Canberra ligger alle disse byene ved kysten.

Canberra er Australias hovedstad. Byen ligger mellom Sydney og Melbourne, i en egen delstat som heter Australian Capital Territory. Canberra ble valgt til hovedstad i 1908, som et kompromiss mellom Sydney og Melbourne, og byen er uvanlig fordi det er en planlagt by (på samme måte som Brasilia i Brasil og Washington DC i USA). Her finner man blant annet hovedsetet for regjeringen i Australia, i tillegg til statlige departementer, nasjonale monumenter og museer.

Australia har til sammen 20 kultursteder og naturområder som står på UNESCOs verdensarvliste. Av de mest kjente kan vi nevne Sydney Opera House, Great Barrier Reef, Kakadu National Park og Uluru-Kata Tjuta National Park.

Flere fakta om Australia:

  • Australias høyeste fjell er Mount Kosiuszko på 2 228 m.o.h.
  • Australias lengste elv er 2 508 kilometer lang og heter Murray River.
  • Great Barrier Reef er det største korallrevet i verden.
  • Australia er det tørrest bebodde kontinentet i verden.

Dyreliv

Det australske dyrelivet er rikt og fascinerende, med stor variasjon og mange dyrearter man ikke finner andre steder i verden. Mye av årsaken er kontinentets geografiske isolasjon, der evolusjonen har utviklet seg i en helt unik retning uten påvirkning utenfra.

Et unikt trekk ved Australias dyreliv er den høye andelen av pungdyr, en gruppe pattedyr som fostrer opp avkommet i en pung på magen. Eksempler på dyr i denne gruppen er kenguru, wallaby, koala, wombat, possum, quokka og tasmansk djevel.

Et annet trekk ved dyrelivet er mange giftige dyrearter, blant annet platypus, edderkopper, skorpioner, amfibier, blekksprut, maneter, rokker og slanger.

Under vann finner man også et unikt økosystem som består av et stort utvalg av fisk, hval, delfiner, skilpadder og hai. Mange av disse er avhengige av økosystemene rundt Great Barrier Reef og Ningaloo Reef.

Les også: Australias unike dyreliv og Finnes det farlige dyr i Australia?

Se Australias høydepunkter

Delstater

Klikk på pilene for å lese mer om hver enkelt delstat.

Første gang til Australia?

Under er 3 turer som dekker mange av landets høydepunkter. Vi skreddersyr alle reiser, så har du ønsker utover det som er oppgitt i reiseforslagene er det bare å gi oss beskjed.

Les også: Reise til Australia for første gang? Da bør du vite disse tingene.

Sydney.
Reiseforslag til Australia
På denne fantastiske turen får du oppleve tre helt ulike områder i Australia.
Les artikkelen
Great Barrier Reef.
Reiseforslag til Australia
Denne fantastiske reisen gir deg det beste Great Barrier Reef har å by på.
Les artikkelen
Uluru.
Gruppereiser
Bli med på en fantastisk rundreise i Australia med skandinavisk reiseleder, hvor vi besøker steder som Singapore, Noosa, K’gari (Fraser Island), Great Barrier Reef, Uluru (Ayers Rock) og Sydney.
Les artikkelen

Været i Australia

Australia er et stort land med variert vær og ulike klimasoner. Grovt sett kan landes deles inn i tre klimasoner: Tropisk i nord, subtropisk midt i og temperert helt i sør. Men variasjonene er store.

Det finnes intet dårlig tidspunkt å besøke Australia på. I og med at årstidene er det motsatte av her hjemme har de sommer når vi har vinter. Mange ønsker å oppleve Australia når det er sommer «down under».

Alice Springs.
Alice Springs.
Foto: Tourism NT/Debra Hoyt

Bli inspirert

Sydney.
Inspirasjon
Australia er et stort land, med utrolig mange flotte steder og opplevelser. Vi har samlet 16 steder som vi definitivt synes det er verdt å oppleve en gang i løpet av livet.
Les artikkelen
Kangaroo Island.
Inspirasjon
Australia har et mangfoldig dyreliv ulikt noe annet. Noe av det mest spennende med å reise «down under» er å oppleve de unike dyrene.
Les artikkelen