Adelaide

Foto: Tourism Australia

Kart - Adelaide

Adelaide

Delstat: South Australia

Innbyggertall: 1 400 000

Fun fact: Adelaide er den eneste delstatshovedstaden som ikke ble grunnlagt av straffanger. De første bosetterne kom av egen fri vilje.

Anbefalte opplevelser

Været i Adelaide

Turer og aktiviteter

Få et tilbud

Adelaide er en sjarmerende by omgitt av grønne parker og ligger vakkert plassert mellom fjellene og havet. Byen har et rikt utvalg av kunst og kultur, utmerkede restauranter, gamle bygninger og en vennlig lokalbefolkning.

Her kan besøkende og fastboende nyte et behagelig middelhavsklima og en smak av det gode liv. Dessuten er byen vertskap for en rekke arrangementer som sykkelrittet Santos Tour Down Under og Adelaide Festival, et av de største kunstarrangementene i verden.

En master plan

Da oberst Light etablerte Adelaide i 1836 hadde han en enkel plan: en kvadratkilometer med bygninger i sentrum og masse åpen plass rundt. Gatene ble lagt i et rutenett, omgitt av en ring av det som nå er fredede parkområder.

En kul storby

Nyt kafelivet. Adelaide har en magfoldig kulturell blanding som resulterer i fantastiske matretter. Man er stolt av å være vinhovedstaden i Australia og like utenfor byen ligger flere verdenskjente vinområder. Her kan man velge og vrake.

Adelaide Central Market.
Adelaide Central Market.
Foto: Tourism Australia

Adelaide elsker festivaler

Opplev Adelaide Festival, Adelaide Fringe og WOMADelaide. Sportselskere vil elske den prisvinnende Santos Tour Down Under og Clipsal 500 V8 Race. Mars er høysesong for de store sportsbegivenhetene.

Anbefalte opplevelser i Adelaide

  • Adelaide Botanical Garden som åpnet i 1857 og har en rekke sjeldne planter, spesielle samlinger og to flotte drivhus som får stor oppmerksomhet på grunn av sitt spesielle design.
  • The Art Gallery of South Australia som ble etablert i 1881 og har en av landets eldste kunstsamlinger. Her finner du blant annet den største samlingen av Rodin skulpturer på den sørlige halvkule og verdens mest betydningsfulle samling av keramikk fra Sørøst Asia.
  • The South Australian Museum viser levesettet til den aboriginske urbefolkningen, tidlige bosettninger i Stillehavet og Egypt. Et av høydepunktene er the Australian Aboriginal Cultures Gallery. Andre attraksjoner er eldgamle fossiler og den 120 millioner år gamle opaliserte svaneøglen Addyman.
  • Adelaide Central Market, her finnes ferske produkter fra hele regionen.
  • For flotte sandstrender, dra til Glenelg, Brighton, Henley og Semaphore, som er fylt med butikker, kafeer, puber og restauranter.
Glenelg.
Glenelg ligger en kort trikketur fra sentrum av Adelaide.
Foto: SATC

Været i Adelaide

Klimaet i South Australia varierer fra varmt og tørt i innlandet, til mildt og vått i kystområdene. Adelaide har normalt milde og våte vintre, og varme og tørre somre. Adelaide er den tørreste av de australske delstatshovedstedene. Gjennomsnittlig maksimumstemperatur om sommeren er på 29 grader, og rundt 15-16 grader om vinteren. Høsten er en fin tid å besøke Adelaide på, da er det normalt mye solskinn og temperaturen er varm og behagelig.

Les mer om været i Adelaide

Turer og aktiviteter i Adelaide

Kangaroo Island

Flerdagstur

Kangaroo Island

Flerdagstur

Eyre Peninsula, Gawler Ranges

Flerdagstur

Barossa Valley

Dagstur

Fleurieu Peninsula

Dagstur

Kangaroo Island

Flerdagstur

Murray River

Flerdagstur

Flinders Ranges

Flerdagstur

Adelaide

Dagstur

Barossa Valley

Dagstur

McLaren Vale

Dagstur

Unike overnattingssteder i Adelaide og Adelaide Hills

Adelaide Hills

Hva kan du gjøre i Adelaide?

For vinsmaking, dra til Penfolds Magill Estate Winery, som er et av Australias mest berømte vinprodusenter. Det ligger like i utkanten av byen og her kan man bli med på guidede turer bak kulissene eller nyte et utsøkt måltid i den nylig oppussede restauranten.

For dyreliv, dra til Cleland Wildlife Park i Adelaide Hills. Parken har vunnet flere priser innen miljø og utdanning. Her kommer besøkende tett på Australias unike dyreliv som kenguruer, wallabyer, emu og koala. Besøkende kan også få holde en koala eller håndmate en kenguru.

For lokale opplevelser, dra til Adelaide Central Markets, som er det største markedet under tak på den sørlige halvkule. Her finner man det største utvalget av internasjonale matvarer i Adelaide og gode tilbud på måltider. På markedet, som åpnet i 1869, finner man ferske produkter fra 60 ulike kulturer. Bli med på en av de guidede gåturene for den beste opplevelsen av markedet.

For ølsmaking, dra til Coopers Brewery, som er Australias største bryggeri og det eneste i sitt slag som fortsatt er familieid og -drevet. Bli med på omvisning og følg praktisk talt alle trinn i produksjonsprosessen – naturlig nok avsluttet med diverse smaksprøver.

For samtidskunst og -håndverk og design, dra til Jam Factory, hvor nye australske kunstnere samles under ett tak og viser frem et vell av kreativitet. Her produseres en spennende blanding av glass, keramikk, metall og møbeldesign, og i butikken kan man gjøre fine kjøp.

For cricket, dra til Adelaide Oval, som er beskrevet som en av verdens mest pittoreske cricketbaner og hvor den første kampen ble spilt i 1884. En omvisning på banen og i museet er et absolutt must for sportsinteresserte. Her kan man blant annet se over hundre memorabilia fra den kjente cricket-helten Sir Donald Bradman.

For aboriginsk kultur, dra til Tandanya, som er nasjonalt kunst- og kulturgalleri med varierte og spennende utstillinger, hvor man også kan man oppleve forestillinger med didgeridoo og dans.

For golf, dra til golfklubbene Royal Adelaide, Grange, Glenelg eller Kooyonga. Det finnes ytterligere 28 offentlige golfbaner i og rundt Adelaide å velge mellom.

Ta også turen til Adelaide Hills

Dra bort fra det høye tempoet i byen og ta et stopp i Adelaide Hills, som ligger knapt 30 minutter fra Adelaide og 45 minutter fra flyplassen. Regionen som strekker seg fra Barossa i nord til Kuitpo i sør er rik på historie.

Mt Lofty Ranges Vineyard, Adelaide Hills.
Mt Lofty Ranges Vineyard i Adelaide Hills.
Foto: SATC

Naturen i Adelaide Hills er vakker og enestående, med sjarmerende landsbyer og travle småbyer. Her finner man noen av Australias beste vinområder og de lokale matvarene er delikate og ferske. Hvis du ønsker å finne ut av hvor godt dette kan smake er det bare å ta turen innom en av de lokale restaurantene. Med sin fantastiske utsikt og blå himmel vil Adelaide Hills ta pusten fra deg.

Lei en sykkel og opplev hvorfor Santos Tour Down Under elsker Adelaide Hills. Opplev historien og stedene til den lokale urbefolkningen, Permangk. Lær om de europeiske nybyggerne og hvordan deres kultur, mat, arkitektur og kunst har formet livet i dagens Adelaide Hills.

Overnatting i Adelaide Hills: Sequoia Lodge

Gjør drømmereisen til virkelighet

Inspirasjon

Clare Valley.
Inspirasjon
Australia er virkelig et vinland! Så hvorfor ikke legge turen innom et eller flere av vinområdene neste gang du skal til Australia?
Les artikkelen
Rigoni's Bistro i Adelaide.
Inspirasjon
Adelaide er en populær destinasjon for matelskere som er ute etter Australias kulinariske høydepunkter og vin i verdensklasse.
Les artikkelen