Foto: Tourism Australia

Hjem > Blogg > Finnes det farlige dyr i Australia?

Finnes det farlige dyr i Australia?

Sist oppdatert:

For å begynne med konklusjonen, så er svaret utvilsomt ja. På den annen side er de så sjeldne, og Australia ellers så trygt, at det er et av de minst farlige landene å feriere i. Det er langt større risiko forbundet med for eksempel bilkjøring og ordinær influensasesong, enn med Australias dyreliv.

En stor studie som tok for seg årene fra 2000 til 2013 fant ingen kjente dødsfall som følge av edderkopper og skorpioner. I samme periode døde 74 stykker av angrep eller ulykker relatert til helt vanlige hester, som dermed har den tvilsomme æren av å per definisjon være Australias farligste dyr. 

Det moderne mennesket er et resultat av evolusjon, og det har gitt oss en iboende frykt for blant annet slanger, edderkopper og rovdyr. Den frykten er helt rasjonell fra naturens side, for den har hjulpet arten vår til overlevelse i hundretusener av år med jeger- og sankersamfunn. Men frykten er også helt irrasjonell sammenlignet med de mange farene en moderne verden bringer med seg, men som ikke er “kodet” inn i genene våre på samme måte.

Den kjente australske naturfilmskaperen Steve Irwin døde for en del år tilbake etter å ha blitt stukket av halepiggen til en rokke under opptak. Det er det ene av totalt to kjente dødsfall som har skjedd i møte med piggrokker, men den enorme oppmerksomheten kan gi inntrykk av at det er mer utbredt.

Fasiten viser at på et normalår dør det tre til fire mennesker i Australia som følge av møter med ville dyr. Sett opp mot 26 millioner innbyggere og massiv turisttilstrømning er det forsvinnende lite. På de britiske øyer dør det til sammenligning i gjennomsnitt fem mennesker årlig etter møter med storfe. På et normalår i Norge dør det opp mot 100 mennesker hver av drukning og i bilulykker – nesten 70 ganger så mange dødsfall som knyttes til ville dyr i Australia. En badeferie i Norge med tilhørende biltur er altså langt farligere enn Australias ville dyr.

Storby vs Outback

Over 80 prosent av Australias befolkning bor i storbyer langs kysten. I storbyene lever det i utgangspunktet ingen farlige dyr, verken små eller store. Samtidig er kriminalitetsnivået så lavt og trafikkbildet så fotgjengervennlig, at alt i alt er australske byer blant de tryggeste stedene i verden å besøke.

Så var det den enorme ørkenen og villmarken innenfor kysten som kalles “the Outback”. Her holder det til dyr som er vakre, unike, fascinerende – og noen av dem er også farlige. Men blant disse er samtlige bedre enn ryktet skulle tilsi.

Dingo

Dingo er et hundedyr som er større enn rev og mindre enn ulv. En av verdenshistoriens mest omtalte rettssaker dreide seg om en australsk familie på campingtur på begynnelsen av 80-tallet, hvor moren først ble dømt for å ha tatt livet av sitt eget spedbarn, men deretter frikjent da det dukket opp beviser for at en dingo hadde tatt med seg barnet fra teltet. Slik familien hadde forklart hele veien. En grusom historie på mer enn én måte, men det sier også noe om hvor uhyre sjelden det er at dingoer angriper mennesker. Så utenkelig var det at retten ikke trodde på familiens historie før bevisene dukket opp i etterkant.

Dingo.
Se opp for dingoer på Fraser Island.
Foto: Tourism and Events Queensland

Slanger

En faktaopplysning som ofte går igjen er at 20 av verdens 25 giftigste slanger finnes i Australia. Det er sant nok, men samtidig mer villedende enn veiledende. Det dør nemlig anslagsvis rundt 100.000 mennesker på verdensbasis hvert år etter slangebitt. Australia bidrar i snitt med mellom to og tre av disse. Ikke i prosent, men antall dødsfall. Og blant de få tilfellene som inntreffer ville egnet fottøy som hovedregel vært nok til å unngå bitt.

Edderkopper

Det finnes edderkopper med potensiale for å ta livet av et menneske, og det har skjedd dødsfall. Det er imidlertid ekstremt sjeldent. Studien som tok for seg årene 2000 til 2013, fant ikke et eneste edderkopprelatert dødsfall. 

Skorpioner

Den samme studien fant heller ingen omkomne som følge av skorpionstikk. I perioden trengte i gjennomsnitt fem mennesker årlig legebehandling for skorpionstikk. Det er langt flere som søker legebehandling i Norge etter å ha blitt bitt av hoggorm.

Skorpion.
Skorpioner kan være dødelige, men det er svært sjeldent.
Foto: Sharath G. fra Pexels

Haier

I perioden 1988 til 2018 ble det på verdensbasis registrert rundt 2600 tilfeller der hai har angrepet mennesker. Klart flest i USA med 1406, deretter Australia med 488, hvorav 47 hadde dødelig utfall. Det tilsvarer en årlig rate på ca 16 angrep og under to dødsfall. Majoriteten av dem som blir angrepet er surfere, som har befunnet seg i farvann der risikoen er godt kjent på forhånd. 

Krokodiller

Saltvannskrokodiller lever kun på nord- og nordøstkysten av Australia. De oppholder seg enten langs kysten eller litt oppover elvene som renner ut i havet. Krokodiller står bak i gjennomsnitt rundt syv angrep på mennesker årlig, som resulterer i mellom ett og to dødsfall.

Krokodille.
Saltvannskrokodille som tar livet med ro ved på elvebredden.
Foto: Tourism Australia

Maneter

I de samme kystnære farvannene som saltvannskrokodillene lever, finnes det også giftige maneter. Noen er pluss/minus like giftig som brennmanetene i Skandinavia, mens noen få kan være dødelige. Siden 1883 er det registrerte 69 dødsfall som følge av maneter – ett annet hvert år. Dødeligheten har dessuten en sammenheng med alder og allmennhelse. 

Felles for de fatale møtene mellom mennesker og ville dyr er også, med få unntak, at menneskene har oppsøkt dyrenes habitat. Sjansen for å bli angrepet av en hai er tilstede om man surfer der det finnes hai, men knapt nok ellers. Og befinner man seg på et sted der det lever krokodiller skal det godt gjøres å ikke ha fått det med seg på forhånd. Strender og elveleier der det er kjent tilstedeværelse av maneter, haier eller krokodiller overvåkes nøye og markeres med fareskilt.

Kildehenvisning:Injury trends from envenoming in Australia, 2000–2013, University of Melbourne, publ.;  Internal Medicine Journal i 2016.

Les også: Australias unike dyreliv

Les også

Heaphy Track.
Inspirasjon
Ingenting kan sammenlignes med den storslåtte naturen på New Zealand. Fotturene er svært populære og kan tilpasses i alle mulige lengder og varianter.
Les artikkelen
Sydney.
Inspirasjon
Gourmetmat, opera, historie og fotturer langs sjøen er bare noen av opplevelsene du må få med deg neste gang du besøker Sydney.
Les artikkelen