Søk
Generic filters
Velg en side

Hvorfor du bør reise til Australia i 2020

19. februar 2020

Det er ingen tvil om at Australia har hatt det tøft de siste månedene, med flere store skogbranner.

Rekordtemperaturer og lite nedbør utløste flere omfattende skogbranner i New South Wales, Victoria og South Australia i tiden før og etter jul. Mange har fått ødelagt hjemmene sine, menneskeliv har gått tapt, og det er estimert at rundt én milliard dyr har mistet livet.
 

En del av økosystemet

Skogbranner er en naturlig del av økosystemet i Australia, og mange busker og trær er avhengige av skogbranner for å regenerere seg. Men forskjellen mellom normale år og brannene vi har sett i år, er det enorme omfanget.

Heldigvis er naturen motstandsdyktig og bare uker etter at brannene har feid forbi ser man grønne spirer, sopp, gress og blomster som vokser gjennom asken. Brannene er med på å skape nye habitat og matkilder for dyr og fugler, og etter hvert vender flora og fauna tilbake til det normale.

Passerer du et brannrammet området på reisen, er det unik anledning til å se hvor raskt naturen og dyrene tilpasser seg.

Bilder fra Kangaroo Island hhv. 10. og 17. februar 2020, der ny vegetasjon er i full vekst:
 

Brant hele Australia?

Gjennom nyheter og sosiale medier får man inntrykk av at nærmest hele Australia sto i brann. Skogbrannene utgjorde rundt 2 % av det totale landarealet, dvs. at det aller meste av landet er uberørt. Dette kartet setter omfanget i perspektiv:

fire_map_australia_2020
De oransje trekantene viser hvilke områder som ble rammet. Foto: Australia.com

Hit kan du trygt reise

De fleste turistdestinasjonene er åpne. Av kjente attraksjoner som ikke ble rammet kan vi nevne blant annet:

  • Great Barrier Reef
  • Whitsunday Islands
  • Fraser Island
  • Daintree Rainforest
  • Uluru/Ayers Rock
  • Kakadu National Park
  • Kimberley
  • Tasmania
  • Great Ocean Road
  • Storbyene

Av områder som ble rammet, for eksempel Kangaroo Island, ønskes turistene allerede velkommen tilbake. Tilreisende betyr mye og er viktig for å få øysamfunnet raskt på bena igjen.

Fortsatt usikker? Denne siden oppdateres jevnlig og viser status for hele Australia.

 

Hvordan kan du bidra?

Mange lurer på hvordan de kan støtte Australia. Donasjoner til gjenoppbygging er vel og bra, men den klare beskjeden vi får fra samarbeidspartnere, turistorganisasjoner og venner, er ønsket om å få flere tilreisende til Australia som kan oppleve landets vakre natur, varierte dyreliv og livlige storbyer.

Den beste støtten du kan gi lokalsamfunnene, er ved å bo på hotellene, spise på restaurantene og å benytte lokale turoperatører og andre tjenestetilbydere. Dette gjelder også på steder som ikke er direkte rammet av skogbrannene, men som likevel lider økonomisk fordi turistene uteblir.

Australia er med andre ord «Open for business». De vil veldig gjerne ha deg på besøk, og du kommer til å bli godt mottatt.

Blir 2020 året du oppfyller drømmen om å reise til Australia?

Pin It on Pinterest