Foto: Finn Kolderup

Hjem > Blogg > Reisebrev fra gruppereise: – En helt spesiell Australia-ferie

Reisebrev fra gruppereise: – En helt spesiell Australia-ferie

Sist oppdatert:

Bli bedre kjent med våre gruppereiser gjennom dette reisebrevet fra turen «Australias høydepunkter» i februar-mars 2020.

Det er 26. februar år 2020. Det nylig oppdagede influensalignende viruset vi knapt har lært navnet på dominerer nyhetsbildet, men begrenser seg hovedsakelig til Kina. Foruten at det til en viss grad påvirker flytrafikken, så fremstår viruset enn så lenge som et begrenset problem et sted langt unna.

– Reiseruten på gruppereisen Australias høydepunkter passet veldig bra med de stedene jeg hadde hørt om på forhånd og gjerne ville se; Uluru, Great Barrier Reef og operaen i Sydney.

Det forteller Gunilla Ljungkvist, som var deltaker på turen og har bidratt som intervjuobjekt i dette reisebrevet i ettertid. Alle bildene er tatt underveis på den samme turen.

Gruppereise til Australia.
TURKAMERATER: Gunilla Ljungkvist og Magnus Wattne. Sistnevnte var med på turen som skribent og fotograf for Australiareiser.
Foto: Finn Kolderup

På Gardermoen møter reiseleder Finn Kolderup ni spente og forventningsfulle turdeltagere til gruppereisen “Australias høydepunkter”. Kolderup har vært reiseleder på den samme turen et tosifret antall ganger før, men gleder seg som han alltid gjør.

Gruppereise til Australia.
RUTINERT: Finn Kolderup kjenner Australias høydepunkter som sin egen bukselomme, men som reiseleder for grupper på inntil 25 deltakere er hver tur en ny og unik opplevelse.
Foto: Privat

– For det første er jeg priviligert som har som jobb å reise til Australia i det norske vinterhalvåret, sier Kolderup.

– Og hver tur er en ny opplevelse i form av en ny gruppe mennesker med vidt forskjellig bakgrunn. Så reiser de rundt sammen på det som er en tur de har drømt om i lang tid, og spiser middag sammen rundt langbord på kveldene. Det er et glimrende utgangspunkt for sosialt fellesskap, forteller Kolderup, som selv har knyttet mange vennskap med deltakere opp gjennom.

Rett som det er får han tilbakemeldinger fra folk som ble kjent med hverandre på en gruppereise, og som reiser på nye turer sammen senere.

Skandinavisk fellesskap

Ytterligere syv reisende er på vei fra svenske flyplasser for å møte oss på London Heathrow. Blant dem nevnte Gunilla Ljungkvist, som nylig ble pensjonist og gleder seg til å virkeliggjøre drømmen om rundreise i Australia.

Ved avreise fra London er gruppen samlet med 16 deltakere, fordelt på seks par og fire som reiser alene. Det yngste paret er i begynnelsen av førtiårene, mens det eldste ble begge født på 1940-tallet. 

Kansellerte flyavganger har sørget for et ufrivillig langt opphold på Heathrow, istedenfor det som skulle vært en stopover i Singapore. Om ikke annet er det en fin anledning for gruppen til å bli kjent med hverandre over noen høflige glass og en matbit. 

En flaske med antibac sendes på rundgang underveis mens vi sitter i loungen, men vi gjør også litt narr av forbipasserende med ansiktsmasker. Det der driver vi ikke med i Norge og Sverige, humrer vi. Lykkelig uvitende om hvordan verden kommer til å se ut noen måneder senere.

Sunshine Coast

Vel fremme i Brisbane henter bussen oss for transport til turens første av mange høydepunkter; Noosa Heads i regionen som heter Sunshine Coast, nord for Brisbane.

Gruppereise til Australia.
ENDELIG FREMME: Stadige påminnelser om at man er langt hjemmefra.

Etter rundt fire måneder med vinter og mørketid, så er det lite som slår følelsen av å komme frem til tropiske Queensland. Temperaturen, solen, luftfuktigheten, luktene og synet av sommerblomster – alle sansene aktiveres.

Dag to er til disposisjon uten program. Og Noosa er et perfekt sted å tilbringe dagen uten andre gjøremål enn å se seg rundt, ta en tur på stranda og spise lunsj på en av de mange hyggelige fortausrestaurantene. 

Gruppereise til Australia.
STRANDLIV: Gruppereisen begynner med noen late dager i Noosa.

– Noosa hadde jeg ikke hørt om, men synes det var et bra sted å starte rundreisen. En sjarmerende og avslappende ferieby, forteller Gunilla, som altså feirer sin nye tilværelse som pensjonist med å reise til andre siden av jordkloden. I selskap med 15 fremmede og en reiseleder.

– Jeg har alltid tenkt at det ville vært spennende å oppleve Australia, men så er det veldig langt dit. Kanskje hadde det blitt med tanken om det ikke var for at jeg har en venninne som bor i Melbourne. Siden jeg ville besøke henne begynte jeg å se etter en rundreise som kunne kombineres med besøket i Melbourne. Da passet det perfekt med Australiareiser sin tur som hadde alle høydepunktene og avsluttet i Sydney, med kort vei videre til Melbourne.

Neste stopp: Paradis

Fra Noosa går ferden videre til Fraser Island, som i ettertid har fått sitt opprinnelige navn K’gari tilbake. Det betyr paradis, med god grunn.

Gruppereise til Australia.
VAKKERT: Lake McKenzie omtales ofte som verdens vakreste sted av dem som har vært der. Vannet er rent nok til at det kan drikkes og får den dype blåfargen på grunn av høyt mineralinnhold og fravær av organiske materiale.

– Fraser Island hadde jeg faktisk ikke noen store forventninger til. Man hadde ikke hørt så mye mer enn at det skulle være veldig vakkert der. Og det var et helt spesielt sted. Vi hadde en heldags sightseeing i buss, som kjørte oss rundt på bratte, humpete skogsveier. Underveis fikk vi blant annet se en dingo i det fri og gammel urskog. Den siste plassen vi besøkte var innsjøen Lake McKenzie. Der slappet vi av på stranden og tok et deilig og forfriskende bad i det blå vannet, oppsummerer Gunilla rundturen på øya.

Gruppereise til Australia.
BLINKSKUDD: Dingo er et relativt vanlig syn på Fraser Island.
Foto: Finn Kolderup

Great Barrier Reef

Etter oppholdet på Fraser Island flyr vi fra Brisbane til Cairns. Det er en middels stor by og den største med umiddelbar nærhet til Great Barrier Reef.

Gågaten the Esplanade har parkområder med utsikt over havnen og havet på den ene siden, barer og restauranter på den andre. Atmosfæren er avslappet og bærer preg av at dette er et sted folk reiser til for å hygge seg. Her er det satt av god tid til å oppleve både regnskogen og korallrevet. Tre hele dager og fire overnattinger på hotellet Riley’s i kjeden Crystalbrook Collection, som er Gunillas favoritthotell på turen.

– Det var et helt nytt hotell i toppklasse. Veldig fint bassengområde med stilige detaljer.

Første dagen i Cairns går turen innover i landet der regnskogen begynner.

– Vi tok et veterantog som kjørte sakte oppover bratte fjellsider og inn i regnskogen. På turen ned igjen tok vi taubane over tretoppene. Litt skremmende og samtidig fantastisk utsikt, sier Gunilla.

Gruppereise til Australia.
VETERANTOG: Fra togstasjonen i Cairns blir vi med på en legendarisk togtur i majestetisk landskap.

Toget har endestasjon i landsbyen Kuranda. Før i tiden var dette et gjemmested for ettersøkte forbrytere. De tok toget fra Sydney til endestasjonen i Cairns, og så et nytt tog så langt inn i skogen det gikk, dit lovens lange arm ikke kunne nå dem. I dag er stedet en ren turistattraksjon med egen dyrehage. Hvor vi får se alle de mest ikoniske australske dyreartene og bli med på et elvecruise utenom det vanlige.

Gruppereise til Australia.
EKSPEDISJON: Besøket i Kuranda inkluderer en guidet rundtur i amfibiekjøretøy.

Der landet møter vannet

– De to neste dagene i Cairns tilbragte vi på sjøen. Den første var med seilbåt og booket inn som en del av programmet. Dagen etter dro omtrent halvparten av gjengen på en ny tur til det ytre revet, forteller Gunilla.

Gruppereise til Australia.
EKSKLUSIVT: På seilturen er det bare vår reisegruppe om bord. Mannskapet er også sertifiserte dykkere, som hvis det trengs bokstavelig talt holder deg i hånda på vei ut i vannet.

– På seilbåten var det kun vår gruppe om bord og det ble en veldig hyggelig dag på sjøen. Besetningen på båten bidro til at alt kjentes så trygt, at jeg våget meg ut i vannet med dykkermaske.

Det angrer hun ikke på etter å ha svømt mellom fisker, havskilpadder og fargerike koraller.

– Det var fantastisk å se livet på revet med egne øyne.

Great Barrier Reef.
FORTRYLLENDE: Å se revet med egne øyne er ikke som på TV. Det er mye, mye bedre.

The Red Center

Kontrastene fra frodig regnskog og kystlandskapet i Queensland kunne knapt blitt større når vi lander midt i hjertet av outbacken, som er neste destinasjon for Gunilla og resten av følget.

– Det var bare Uluru jeg hadde hørt om, men Kata Tjuta var vel så imponerende. Det er første gang jeg har vært i en ekte ørken, og den er vakker på et spesielt sett, på sin måte. Det røde landskapet, med karrig vegetasjon som så vidt overlever, forteller hun.

Gruppereise til Australia.
LANDEMERKE: Kjempemonolitten Uluru skifter farge i takt med solnedgangen.

Etter å ha beundret Uluru i en solnedgang som skaper et helt magisk fargespill, spiser vi en tradisjonell australsk grillbuffet til synet av en fantastisk stjernehimmel.

– Også det var en helt unik opplevelse. Da vi var ferdig med middagen kom det en guide som lyste opp mot himmelen med laserpeker mens han forklarte hvilke stjerner vi så over oss og hvilken betydning de hadde hatt for sjøfolk opp gjennom historien, sier Gunilla.

Kings Canyon

Vi får også med oss den ikoniske soloppgangen over Uluru før turen går videre til Kings Canyon. Det røde ørkenlandskapet er det samme, men der Uluru og Kata Tjuta er monumenter som stikker opp av et ellers flatt landskap, så er Kings Canyon preget av fordypninger i landskapet. De samler opp det lille regnet som faller og gir liv til oaselignende vegetasjon i juvene.

Gruppereise til Australia.
ØDEMARK: Dagsutflukt i Kings Canyon.

Etter oppholdet i det karakteristiske ørkenlandskapet venter det et nytt taktskifte med like store kontraster. Etter en overnatting i outback-byen Alice Springs er neste og siste stopp metropolen Sydney.

Finale i storbyen

Foruten en halvdags sightseeing ved ankomst, er det ikke lagt opp til noe program de fire dagene i Sydney. Det trenger vi heller ikke. For Sydney er byen som begeistrer også når man bare rusler rundt uten mål og mening. Det gjelder både for førstegangsreisende og for dem som har vært der før.

Gruppereise til Australia.
SYDNEY: Utsikt over havneområdet fra botanisk hage.

Reisefølget har nå blitt godt kjent med hverandre og organiserer dagene selv. Det yngste paret trekker seg litt tilbake for romantiske stunder for to, mens resten deler seg opp i grupper som besøker blant annet Manly Beach, Taronga Zoo, akvariet, og ikke minst operaen fra innsiden.

– Det var noe av det jeg hadde gledet meg mest til, forteller Gunilla om kvelden der rundt halvparten av gruppen tok turen i det berømte operabygget for å se Carmen.

– Den er like fantastisk enten man er vant til å gå i operaen eller er der for første gang. I Sydney hygget jeg meg også med å gå litt rundt på egenhånd. Jeg var innom gallerier, museer og så på den gamle arkitekturen i bydelen the Rocks.

Gruppereise til Australia.
BYVANDRING: Harbour Bridge i bakgrunnen på tur i Royal Botanic Garden.
Foto: Gunilla Ljungkvist

Det er blitt 16. mars 2020 og klart for hjemtur med halvfulle fly. Nyheten om at både Norge og Sverige har stengt ned og erklært pandemi har selvsagt nådd reisefølget, men i liten grad påvirket oss, all den tid Australia fortsatt er helt åpent og tilnærmet smittefritt. Det er ingen betenkeligheter å spore når det deles ut klemmer på kryss og tvers, når reisefølget takker hverandre for nesten tre uker med hyggelig selskap og fantastiske opplevelser.

Gunilla må imidlertid avbryte reisen som skulle vært forlenget med besøket hos venninnen i Melbourne. Turen går istedenfor rett hjem til et nedstengt Stockholm. Med bagasjen full av minner for livet, og en drøm om å reise tilbake for å få med seg Melbourne neste gang.

Frister det å delta på en gruppereise? Se alle våre aktuelle gruppereiser.

Les også

Hot Water Beach.
Inspirasjon
Det kan være overveldende å velge ut hva du skal oppleve på en reise til New Zealand. Vi har derfor listet opp 15 populære turistattraksjoner.
Les artikkelen
Kenguru i Lucky Bay.
Blogg
Det blir mer og mer populært å bestille reiser på internett. Mange liker å ordne alt selv, uten å tenke på ulempene.
Les artikkelen