Foto: Tourism Australia

Hjem > Inspirasjon > 10 ting du må gjøre i Australia

10 ting du må gjøre i Australia

Sist oppdatert:

Drømmer du om å se kenguruer? Se soloppgangen ved magiske Ayers Rock eller snorkle på Great Barrier Reef?

Med stadig raskere flyforbindelser og rimeligere billetter er Australia nærmere enn noen gang. Her er kengurulandets ti på topp-liste:

1. Kangaroo Island – Australias svar på Galapagos

Kangaroo Island.
Kangaroo Island er som en dyrehage uten gjerder. 
Foto: Tourism Australia

Kangaroo Island er som et Australia i miniatyr med flotte strender og forrevne klipper, ørkensand, bush og jordbruksland med sauer, seler, koalaer, wallabyer, pingviner – og mange kenguruer, naturligvis. Kangaroo Island er Australias tredje største øy, men har bare 4500 innbyggere. Her er det masse boltreplass til naturopplevelser og -aktiviteter som surfing, padling og bading, fiske og bushvandring.

Kangaroo Island er stedet som scorer høyest når turister blir spurt om hva de var mest fornøyd med på Australiareisen.

Overnattingsmulighetene varierer fra det helt enkle til intime luksusresorter med helpensjon i naturskjønne omgivelser.

Øya er også et eldorado for matelskere, med en overflod av små og store lokalprodusenter som tilbyr rene smaksopplevelser fra naturen. Den lokale honningen er i særklasse.

2. Svøm med hvalhai på Ningaloo Reef

Hvalhai på Ningaloo Reef.
Å svømme med hvalhai er en opplevelse du sent vil glemme.
Foto: Tourism Western Australia

Hvert år mellom april og juni kommer hvalhaiene for å spise ved Ningaloo Marine Park, og her kan du svømme side om side med dem. Hvalhaien er verdens største fisk, som kan bli mer enn 12 meter lang, veie over 20 tonn, og lever av krill, plankton og småfisk.

Du får følelsen av å være midt i en spektakulær naturfilm, og selv de mest blaserte snorklerne får en opplevelse for livet. Det 260 kilometer lange korallrevet Ningaloo er et paradis for deg som trives under vann.

I sesongen finnes det ikke noe annet sted i verden hvor du finner flere hvalhaier samlet, ifølge nettsidene til Ningaloo Marine Park.

3. Snorkle på Great Barrier Reef

Great Barrier Reef.
Sjekk ut livet under vann på Great Barrier Reef.
Foto: Tourism and Events Queensland

Det 2300 kilometer lange Great Barrier Reef er et ikon blant naturelskere verden over, og Australias største turistmagnet. Ved korallrevene rundt de mer enn 900 øyene finner du spektakulære ferieopplevelser rett under havoverflaten.

Du kan snorkle over gigantiske viftekoraller, sjøstjerner, skilpadder og klovnefisk, eller kanskje svømme med delfiner og hvaler. Verdens mest berømte naturprogramskaper, David Attenborough, laget en av sine første store filmer her i 1957, og hans siste store serie herfra skal etter planen sendes i Norge i mai.

Mulighetene for flotte opplevelser er store, uansett om du velger å snorkle, dykke, seile, surfe, cruise eller fly.

4. Opplev en av verdens fineste strender, Whitehaven Beach

Utforsk Whitehaven Beach.
Foto: Tourism and Events Queensland

Korallsanden på Whitehaven Beach er så hvit at du må bruke solbriller. Den finkornede sanden består av døde koraller fra the Great Barrier Reef, og stranden blir stadig kåret til en av verdens flotteste. Whitehaven Beach ligger på en av de 74 øyene i Whitsundays Islands (Pinseøyene), er sju kilometer lang og skiller det blågrønne havet fra den frodige vegetasjonen rett bak.

En vandring i den knirkende sanden i sjøkanten er en opplevelse nok for mange, men nasjonalparken gir muligheter også for andre sjø- og kystaktiviteter.

5. Ta sjøfly i Sydney

Sydney Seaplanes.
Sydney er en magisk by å oppleve fra et sjøfly.
Foto: Sydney Seaplanes.

Millionbyen Sydney har mange kjente landemerker. Å se dem fra luften gir en ekstra spennende dimensjon til storbyopplevelsen. Du får knallutsikt til Sydney havn, den kjente Harbour Bridge og det enda mer berømte Sydney Opera House.

Du flyr over øyene utenfor byen, surferne på Bondi Beach og vakre naturparker. Om du velger å spise lunsj på en av de kjente restaurantene i sentrum, en av de mer bortgjemte perlene i utkanten av byen, eller foretrekker en romantisk overraskelsespiknik på et bortgjemt sted – å komme dit med sjøfly er bokstavelig talt en opptur.

For den som synes at en sjøflylanding gir i overkant mye magekribling, kan et lunsjcruise på Sydney havn være et godt alternativ.

6. Spis østers på Saffire Freycinet i Tasmania

Saffire Freycinet.
Spis østers rett fra sjøen på Tasmania. 

Ferskere østers får du ikke. På luksus-lodgen Saffire Frecyinet i Freycinet National Park på Tasmania kan du ta på deg vadestøvler og spasere ut til østersfarmen, hvor bordet er dekket med hvit duk i sjøkanten. Du plukker stillehavsøstersen rett fra sjøen, og lærer hvordan du åpner den, før du nyter delikatessene.

På Saffire Frecyinet kan du skjemme deg bort med spa og gourmetmatopplevelser i vakre omgivelser. Våtmarksområdet i nasjonalparken har et svært rikt fugleliv, og flotte utsiktspunkter, dramatiske rosa granitt-topper, bortgjemte bukter og hvite sandstrender er bare en spasertur unna.

7. Kjør the Great Ocean Road – en av verdens vakreste kystveier

Great Ocean Road.
Utsikt over Great Ocean Road og De tolv apostler.
Foto: Roberto Seba

Kalksteinsøylene De 12 apostler er den største attraksjonen, men Great Ocean Road byr på mye mer. Den 243 kilometer lange veien ble bygget av soldater etter 1. verdenskrig som et minne over de falne. Den svinger seg langs steinformasjonene som havet har formet på den røffe sørkysten av Victoria.

Utsiktspunktene ligger tett og det er mange avstikkere å ta til badestrender og surfestrender i verdensklasse som Bell’s Beach, koselige fiskelandsbyer eller naturparker med frodig regnskog og spennende dyreliv.

The Great Ocean Road kan oppleves bak rattet i en leiebil, men du kan også velge å gå The Great Ocean Walk. Vandreruten er delt inn i ulike etapper tilpasset turgåere på alle nivåer. Den virkelig eventyrlystene kan fly over det spennende landskapet i helikopter.

8. Med kano gjennom Katherine Gorge

Katherine.
Padle kano gjennom Katherine Gorge.
Foto: Tourism Australia

Skyv deg ut fra elvebredden og la deg drive ut på en uforglemmelig tur langs Katherine River som slynger seg gjennom ravinen med bratte sandsteinsklipper på begge sider. Her skal du ikke padle langt før du er helt alene i det dramatiske landskapet.

Den mer eventyrlystne kan leie utstyr og dra på eventyr alene, men de fleste har med seg en guide som både kan fortelle om de mange tusen år gamle aboriginermaleriene på bergveggene, om dyrelivet og naturen, eller sørge for lunsjen i villmarken.

Katherine Gorge ligger i Nitmiluk National Park, som dekker et stort område med bushlandskap, og byr i tillegg på opplevelser både langs de mange vandrerutene, fra elvebåt og fra helikoptersetet.

9. Nyt mat og vin på Mornington-halvøya – Australias jetsetøy

Mornington Peninsula.
Nyt mat og vin på Mornington Peninsula.
Foto: Robert Blackburn

Mornington ligger bare en times kjøring sørover fra Melbourne. Den vakre halvøya er kjent for å være de rikes lekegrind, men også for sine gode viner og fantastiske mat. Kanskje ikke så overraskende når flertallet av de som bor her opprinnelig kommer fra matlandet Italia. Her finner du alt fra små lokale kafeer og gårdsbutikker som henter råvarene rett fra kjøkkenhagen, til prisbelønte gourmetrestauranter med menyer satt sammen av sesongens lokale råvarer. Den korte avstanden til havet gir tilgang på super sjømat.

Du kan smake de lokale vinene som Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Gris på vingårdsbesøk, eller hva med en pikniklunsj i det grønne? Vil du oppleve landskapet fra hesteryggen, så kan du ri fra vingård til vingård og nyte både vin, landskap og rideturen. Vil du heller svinge golfkøllene, er det mange muligheter.

10. Dra på safari på verdens største sandøy, Fraser Island

Fraser Island.
Dra på safari på verdens største sandøy, Fraser Island.
Foto: Tourism and Events Queensland

Safari-mulighetene på Fraser Island byr på varierte opplevelser. Bilsafari med firehjulstrekker langs nærmest uendelig hvite strender, krystallklart hav og merkelige sandformasjoner. Mange tar turen til Maheno-vraket, et skip som blåste på land under en syklon i 1935. På Fraser gror regnskogen rett opp av sanden, dekker store deler av øya og byr på et rikt plante-, dyre- og ikke minst fugleliv.

Er du klar for enda mer safari, kan du ta båt ut for å se på knølhvalene som samler seg i området hver juli til november. På Fraser Island finner du også noen av de beste strandfiskeopplevelsene i hele verden. Om du er fersking eller erfaren sportsfisker – her kan du dra opp fiskeslag som du neppe har fått på kroken før.

Les også: Reise til Australia for første gang?

har du spørsmål?

Våre reisespesialister hjelper deg.

Man-fre 08.30 – 16.30

Mer inspirasjon

Rigoni's Bistro i Adelaide.
Inspirasjon
Adelaide er en populær destinasjon for matelskere som er ute etter Australias kulinariske høydepunkter og vin i verdensklasse.
Les artikkelen
Australian Open
Blogg
I januar setter Australia i gang sesongen for store sommeridretter med årets første store tennisturnering og sykkelritt. 
Les artikkelen