Foto: Tourism Australia

Hjem > Inspirasjon > 15 populære turistattraksjoner i Australia

15 populære turistattraksjoner i Australia

Sist oppdatert:

Australia er et stort og mangfoldig land, der du i løpet av få dager kan oppleve turistattraksjoner som går fra det ene ytterpunktet til det andre.

Landets største attraksjoner dreier seg mye om natur- og dyreopplevelser, men det er også gode muligheter for aktiviteter og opplevelser knyttet til kultur, historie, mat og vin.

Her er 15 av Australias mest populære turistattraksjoner, i tilfeldig rekkefølge:

1. Se soloppgangen over Uluru

Soloppgang ved Uluru
Soloppgang ved Uluru.
Foto: Tourism Australia

Å se solen stå opp over Uluru en en unik “once in a lifetime”-opplevelse, og en obligatorisk aktivitet når man besøker Australias Red Centre. Se at fargene på den store steinen sakte men sikkert endrer seg mens natt blir til dag, gjerne med en kopp varm kaffe i hånden. Når den stekende ørkensolen har kommet opp på himmelen, returnerer du til hotellet og får deg en god frokost, før du fortsetter med dagens aktiviteter.

2. Utforsk urgammel bergkunst i Top End

Kakadu National Park.
Se bergkunst i Kakadu National Park.
Foto: Tourism NT/Helen Orr

I Australias ville nord har mennesket vært bosatt sammenhengende i ca. 65 000 år. Dette er et av de beste stedene i verden å se forhistorisk bergkunst. Kakadu National Park har mer enn 5000 steder med bergkunst, hvorav noen av maleriene er opp mot 20 000 år gamle. Man antar at det i tillegg finnes rundt 10 000 steder som fortsatt ikke er oppdaget, i tillegg til utallige flere i Arnhem Land, som grenser til Kakadu.

Bergkunsten består av en rekke symboler og tegninger, som dyreliv, jaktvåpen, mennesker og religiøse ånder, og ble brukt som en kommunikasjonsform for å videreformidle kunnskap til nye generasjoner i den aboriginske kulturen.

Nourlangie og Ubirr i Kakadu har begge enkel adkomst, og her kan man se noen av de mest kjente bergkunstmaleriene.

3. Fordyp deg i Melbournes mat, kunst og kultur

Melbourne.
Utforsk Melbournes fargerike smug og bakgater.

Melbourne er det kreative og kulturelle hjertet av Australia, og dette vil man raskt legge merke til når man vandrer rundt i de ulike bydelene. Ta en gåtur i smugene og bakgatene som er dekorert med grafittikunst, gå på shopping i butikkene som drives av innovative ildsjeler, og stopp for en kopp kaffe på en av de sjarmerende kafeene. 

Både kaffe og mat en viktig del av Melbournes identitet, og her finner du noen av Australias beste restauranter og kafeer. Byen har også mange gallerier og teatre, og arrangerer en rekke festivaler og eventer, som Melbourne International Film Festival, Melbourne International Arts Festival og Melbourne Fringe Festival.

Tilbring noen dager i Melbourne CBD, samt i trendy bydeler som Fitzroy, Brunswick, Richmond, St. Kilda og South Yarra, og du vil raskt forstå hva vi snakker om.

4. Fottur i Blue Mountains’ vakre natur

Fotturer i Blue Mountains.
Utforsk naturen i Blue Mountains.
Foto: Tourism Australia

Blue Mountains er et av de mest tilgjengelige fjellområdene i Australia, kun halvannen times kjøretur fra Sydney. Her finnes fotturer for alle ferdighetsnivåer og med varierende lengde – alt fra mindre turer på et par timer, til turer som går over flere dager. 

Nyt naturen uten et menneske i sikte, få en god dose frisk luft, og kanskje ser du også litt dyreliv underveis. Omgivelsene varierer fra høye, dramatiske klipper, til kraftige fossefall og stille skog. Blue Mountains har et stort nettverk med merkede stier, og har du riktig utstyr i orden er det ingen ting i veien for å sette avgårde på egenhånd. Det er også mulig å delta på en guidet dagstur fra Sydney, der en to-timers fottur er inkludert, i tillegg til andre attraksjoner.

5. Surf på bølgene eller slikk sol på Bondi Beach

Bondi Beach i Sydney.
Bondi Beach i Sydney.
Foto: Tourism Australia

Ingen strand i Australia er vel mer berømt enn Bondi Beach, kjent for sine surfebølger og brede sandstrand omgitt av populære restauranter og kafeer. Dette er stranden for å se og bli sett i Sydney! Smør på solkrem og se på menneskene som bruker stranden, her har du underholdning i timesvis. Bølgene på Bondi kan være skumle, så følg livvaktenes badeanbefalinger. Vil du lære å surfe? Det finnes neppe et mer ikonisk sted å lære seg å surfe enn på Bondi.  

6. Klatre til toppen av Sydney Harbour Bridge

BridgeClimb Sydney
Utsikten over Sydney er fantastisk fra toppen av Sydney Harbour Bridge.
Foto: BridgeClimb Sydney

Det kan se umulig ut når du står på bakken, men å klatre til toppen av Sydney Harbour Bridge er verken så slitsomt eller skummelt som det kan se ut til. Og belønningen når man står på toppen er magisk, med utsikt over Sydney by, operahuset og store deler av Sydneys vakre havn.

BridgeClimb Sydney er en tur både for de som elsker høyder, og for de som vil overvinne skrekken. Det er fullstendig trygt, og man har med guider som hjelper deg hvis du ikke er helt komfortabel i høyden.

7. Besøk Australia Zoo

Australia Zoo.
Tilbring en dag i Australia Zoo.
Foto: Ben Beaden / Australia Zoo

Australia har flere gode og veldrevne dyrehager og viltreservat, men det er vel ingen som er så kjent utenfor landets grenser som Australia Zoo. Det er takket være Steve Irwin, “The Crocodile Hunter”, mannen som er kjent for utallige tv-program der han håndterte krokodiller, slanger og andre farlige dyr. Det faktum at han mistet livet mens han filmet dyrene han elsket så høyt, har ikke gjort helte- og legendestatusen noe mindre.

Forgjengeren til Australia Zoo ble startet av Steve Irwin’s mor, før Steve tok over og døpte den om til det navnet den har i dag. Parken drives i dag av Steve Irwin’s kone Terri og deres to barn, Bindi og Robert, som er lidenskapelig opptatt av bevaring og av å spre kunnskap om dyrene.

Australia Zoo ligger på Sunshine Coast, nord for Brisbane.

8. Se livet under vann på Great Barrier Reef

Dykking på Great Barrier Reef.
Dykk eller snorkle på Great Barrier Reef.
Foto: Tourism and Events Queensland

Great Barrier Reef trenger neppe noen introduksjon. Dette er Australias største turistattraksjon og attpåtil jorden største korallrev. På en reise langs Queensland’s kyst er det obligatorisk å dykke hodet under vann for å ta en nærmere kikk på koraller og marineliv. Kvaliteten på revet varierer, så sjekk litt rundt før du bestiller en tur ut.

Revet kan sees på mange måter. Du kan dykke eller snorkle, se revet fra luften i et helikopter, eller tørrskodd studere livet under vann i en glassbunnbåt. Det finnes muligheter for alle ferdighetsnivåer og budsjett.

9. Utforsk dyrelivet på Kangaroo Island

Kenguru på Kangaroo Island.
Kenguru på Kangaroo Island.
Foto: Tourism Australia

Kangaroo Island beskrives som Australias svar på Galapagosøyene, eller som en dyrehage uten gjerder. Vil du oppleve Australias dyreliv i det fri anbefaler vi å tilbringe noen dager her. 

Den beste måten å oppleve øya på, er på en guidet tur der man har med en lokal guide. Ville koalaer, kenguruer og wallabier, fugler og kanskje en sjenert echidna er noe av det du kan være så heldig å se på nært hold. På Seal Bay kan du vandre blandt en koloni med sjøløver, og hvis du alltid har drømt om å svømme med ville delfiner, så er dette også en aktivitet som finnes på øya. Kangaroo Island har attpåtil en liten ørken, Little Sahara, der du kan prøve deg på sandboarding ned sanddynene.

I tillegg til fascinerende natur og dyreliv, så er Kangaroo Island også kjent for god mat og vin, og sine mange gode, kortreiste råvarer. Stikk innom en vingård eller et bryggeri for prøvesmaking, og sørg for å legge dagens middag til en av øyas bedre restauranter.

10. Kjør 75 Mile Beach på K’gari (Fraser Island)

Fraser Island.
Kjør selv på K’gari, eller hopp på en dagstur eller flerdagstur.
Foto: Tourism and Events Queensland

Lei en 4WD på fastlandet, og sett avgårde på et skikkelig kjør-selv-eventyr på K’gari (Fraser Island). Og stranden du ikke kommer utenom er 75 Mile Beach, som dekker store deler av østsiden av øya. Her finner du blant annet skipsvraket Maheno, avkjølende kilder ved Eli Creek, naturlige havbasseng i Champagne Pools og utsiktspunktet Indian Head. 

Det er flere farer å se opp for underveis, så kjør forsiktig. Stranden brukes blant annet som landingsstripe for småfly, og det er ikke anbefalt å kjøre ved høyvann. Skulle det friste med et bad i sjøen, så skal du vite at både understrømmer og en stor haikoloni utgjør en betydelig trussel. Vent heller med å ta et bad til du kommer til et av de trygge badestedene på øya. 

Følger du regler og anbefalinger, så er K’gari et eventyr – og du kommer neppe skuffet tilbake.

11. Nyt solnedgangen fra kamelryggen på Cable Beach

Cable Beach i Broome.
Cable Beach i Broome.
Foto: Lauren Bath

Hvis du skal se solen gå ned i havet i Australia, så er vestkysten stedet å være. Et av de aller vakreste stedene å se solnedgangen, er på Cable Beach i Western Australia. Cable Beach ligger ca. 10 minutters kjøring fra sentrum av Broome, og er verdenskjent for sine solnedganger over Det indiske hav med nyanser av lilla, rosa og oransje. Se solnedgangen fra en kamelrygg, et båtcruise eller sett deg på stranden og se at dagen sakte går fra dag til natt. 

12. Se en forestilling i Sydney Opera House

Sydney Harbour.
Utsikt over Sydney Harbour, operahuset og Sydney Harbour Bridge.
Foto: Michael Evans – stock.adobe.com

Det er vel ingen bygninger som er mer ikoniske, og som representerer Australia bedre, enn Sydney Opera House. Det er lite som slår beliggenheten helt ytterst på Darling Harbour, med utsikt mot Sydney Harbour Bridge og det vakre havneområdet i Sydney. Bygningen er et must å se utenfra for enhver som besøker Sydney, men kanskje enda mer spesielt er det å oppleve en forestilling, enten det er opera, ballett eller en annen konsert. 

Operaforestillingene er naturligvis populære, og det lønner seg å bestille billetter i god tid.

13. Helikoptertur over De tolv apostler

Great Ocean Road.
Se De tolv apostler fra luften.

Den vakre kystveien Great Ocean Road går ytterst mot de ville og spektakulære klippene som daglig hamres løs på av det mektige Sørishavet. De mest kjente klippeformasjonene er De tolv apostler, en serie kalksteinsformasjoner som med tiden har blitt skilt fra fastlandsklippene på grunn av erosjon. Navnet er noe misledende, da flere av formasjonen har kollapset. For øyeblikket er det sju pillarer som fortsatt står. 

Den beste måten å se den spektakulære kystlinjen og De tolv apostlene, er fra luften på en helikoptertur. Parker bilen og bli med på en 10-15 minutters luftetur, det er et fint avbrekk fra kjøringen og en minneverdig opplevelse.

14. Øyhopping i Whitsundays

Snorkling i Whitsunday Islands.
Utforsk øyene og undervannslivet i Whitsunday Islands.
Foto: Riptide Creative

Whitsunday Islands består av 74 små og større øyer utenfor tettstedet Airlie Beach på Queenslands kyst. Her finner du alt du forbinder med et tropisk paradis: turkisblått vann, kritthvit sand og vakre strender. Nærheten til det ytre Great Barrier Reef betyr at dette er et mekka for seiling, dykking og snorkling. I Whitsundays finner man også en av Australias vakreste og hviteste strender – Whitehaven Beach – som er et must å besøke. 

En av de beste måtene å utforske Whitsundays på er ombord på en seilbåt. Det arrangeres både dagsturer og turer av flere dagers varighet, med alt fra katamaraner og små seilbåter til store seilskuter. Vil du bo ute på en av øyene så finnes det overnattingssteder av både middels og høy standard. Det er også et alternativ å bo i Airlie Beach, og bruke det som base for å utforske både Whitsundays og det ytre revet.

15. Vinsmaking i Barossa, Hunter eller Yarra Valley

Jacob's Creek i Barossa Valley.
Vinsmaking på Jacob’s Creek i Barossa Valley.
Foto: South Australian Tourism Commission

Australia har forlengst etablert seg som en av verdens viktigste vinprodusenter, og et besøk til et vindistrikt er både lærerikt og smaksrikt. Ta turen innom Barossa utenfor Adelaide, Yarra utenfor Melbourne eller Hunter utenfor Sydney, tre av Australias alle mest kjente vinområder. Vil du heller velge et område som ikke er fullt så kjent, så har både New South Wales, Victoria, South Australia, Tasmania og Western Australia mange gode vinområder der du kan kjøre fra vingård til vingård og prøvesmake, eller attpåtil tilbringe en natt eller to. Og der det er vin – der finner man som regel også gode restauranter, med retter basert på lokale råvarer.

Les også: Reise til Australia for første gang?

har du spørsmål?

Våre reisespesialister hjelper deg.

Man-fre 08.30 – 16.30

Mer inspirasjon

Bedarra Island Resort
Inspirasjon
Store opplevelser i komfortable omgivelser er nøkkelordet. Barfotluksus handler ikke om å se og bli sett, men heller om å vende blikket innover og kjenne hvor deilig du har det.
Les artikkelen
Singapore.
Inspirasjon
Bryt opp reisen med et par dagers stopp underveis. Les vår guide til de 8 vanligste byene å stoppe i på vei til Australia og New Zealand.
Les artikkelen