Foto: Miles Holden

Hjem > Inspirasjon > 15 populære turistattraksjoner i New Zealand

15 populære turistattraksjoner i New Zealand

Sist oppdatert:

Ønsker du en opplevelsesfylt ferie, så er New Zealand et godt valg. Attraksjonene står i kø, enten du er glad i natur, kultur, dyreliv, ekstremsport eller kulinariske fristelser.

Naturopplevelsene står i fokus, men landet har også en spennende historie, et urfolk som holder tradisjonene sine i hevd og kortreist mat og vin i verdensklasse.

Det kan være overveldende å velge ut hva du skal oppleve på en reise til New Zealand. Vi har derfor laget en liste som inneholder 15 populære turistattraksjoner:

1. Besøk Te Papa – New Zealands beste museum

Te Papa i Wellington.
Mye spennende for både små og store på Te Papa i Wellington.
Foto: Camilla Rutherford

New Zealand har ikke bare en helt unik natur. Også historien er noe for seg selv med to bølger av befolkning utenfra. Urfolket, maoriene, kom fra stillehavsøyene i øst på 1300-tallet, mens europeiske bosettere ankom fra vest fra slutten av 1700-tallet.

På dette museet i hovedstaden Wellington kan du fordype deg i flere sider av New Zealands innholdsrike historie gjennom kunst, kultur, arkitektur og natur. Navnet Te Papa betyr treffende nok skattekiste. Inngangsbilletten er imidlertid helt gratis.

2. Vær din egen Ringenes Herre i Hobbiton

Hobbiton.
Besøk filmkulissene til Ringenes Herre.
Foto: Matt Crawford

JRR Tolkiens eventyrunivers har engasjert både store og små i flere generasjoner. Først i bokform og deretter gjennom filmsuksesser. En bieffekt av filmatiseringen var at hele verden fikk øynene opp for det særegne naturlandskapet på de to øyene som utgjør New Zealand.

16 mil sør for Auckland kan du oppleve det “ekte” Hobbiton, hvor Frodo og resten av hobbitene bor. Filmsettet ble bevart etter innspillingen og har siden blitt en svært populær attraksjon. I Hobbiton kan du vandre blant de karakteristiske hobbit-husene og spise lunsjen “hobbit style” på serveringsstedet som i filmene heter Green Dragon Inn.

3. Seil gjennom magisk natur i Doubtful, Dusky eller Milford Sound

Bli med på et overnattingscruise med Milford Mariner i Milford Sound.

I Fiordland National Park på Sørøyas sørvestkyst stuper høye, majestetiske fjell ned i dype fjorder. Utsikten fra fjorden er fantastisk med snødekte fjelltopper, isbreer, fossefall og regnskog. Det tilbys både dagsutflukter og overnattingscruise hvor man kommer nært på naturen og dyrelivet. Du kan blant annet teste fiskelykken og bli med på å trekke hummerteiner. Om bord på båtene er det kunnskapsrike guider som forteller om stedenes unike flora og fauna. I tillegg til sjøfugl er seler og delfiner et vanlig syn.

4. Se glowworms i Waitomo Caves

Waitomo Caves.
Bli med på båttur inne i Waitomo Caves.
Foto: Corin Walker Bain

Glowworm kalles blant annet Sankthansorm på norsk. I utgangspunktet er det en ganske vanlig fluelarve, men i mørket skjer det en kjemisk reaksjon som får den til å lyse. Larvene er ikke større enn tuppen på en fyrstikk, men de er veldig mange og skaper dermed et magisk lysshow på tak og vegger inne i grottene.

Tilgang til grottene skjer gjennom turoperatører som tilbyr forskjellige aktiviteter, alle med guide som ivaretar sikkerheten. Du kan bli med i en båt som glir stille inn på vannet i bunnen av grottene, eller en mer adrenalinfylt variant med en kombinasjon av underjordisk rafting og ziplining. Waitomo Caves ligger på Nordøya, snaut 20 mil sør for Auckland.

5. Besøk SkyTower i Auckland

Sky Tower i Auckland.
Sky Tower i Auckland.
Foto: ©michael – stock.adobe.com

I hjertet av New Zealands største by kan du nyte utsikten fra 328 meter over bakken, enda høyere enn Eiffeltårnet. Og det er en praktfull utsikt som venter med Tasmanhavet i vest og Stillehavet i øst. Og der imellom Auckland som omkranser havnebassenget.

Om du ikke har høydeskrekk kan du bli med på Skywalk, en tur ut på et platå som omkranser tårnet på 192 meters høyde, iført sikkerhetssele. Eller enda bedre; Skyjump. Nærmere bestemt strikkhopping fra samme sted med silkemyk landing på bakkenivå. Underveis venter det 11 sekunders fritt fall hvor du beveger deg i ca 85 km/t på vei ned.

I tårnet ligger det også en god restaurant hvor måltidet kan nytes til utsikten. Husk bordbestilling på forhånd!

6. Padle fra strand til strand i Abel Tasman National Park

Abel Tasman National Park.
Padle kajakk i Abel Tasman National Park.
Foto: Abel Tasman Sea Shuttle

Med sin vakre natur og perfekte strender er nasjonalparken Abel Tasman som skapt for kajakkpadling og pikniklunsj. Området som ligger lengst nord på Sørøya er dessuten den regionen med flest solskinnsdager gjennom året på hele New Zealand. Du kan leie kajakk på egen hånd eller bli med i en liten gruppe med guide.

Det tilbys alt fra halvdagsutflukter til ekspedisjoner over flere dager med overnatting enten i hytter eller under åpen himmel. I tillegg til det rike fuglelivet trives seler og delfiner godt i disse farvannene. Og tar du med fiskestang er sjansen stor for at du fanger din egen middag.

7. Gå gjennom spektakulært landskap på Milford Track

Milford Track.
Fantastisk utsikt på Milford Track.
Foto: mundoview – stock.adobe.com

Milford Track er også kjent som “the finest walk in the world”. Denne fotturen begynner i fjellet med praktfull utsikt over Milford Sound i Fiordland National Park. På vei nedover veksler fjellandskapet over i frodig urskog med utsikt over fjell, fjord og fossefall. Turen går over fire dager og tre netter, 53 kilometer tilsammen. Overnatting kan gjøres på turisthytter som ligger strategisk til underveis i løypa. Alt du trenger til turen av utstyr og forsyninger er mulig å leie/kjøpe lokalt. Les mer om fotturer på New Zealand.

8. Grav ditt eget spa på Hot Water Beach

Hot Water Beach.
Hot Water Beach på Coromandel Peninsula.
Foto: Matt Crawford

Polynesisk spabehandling er noe for seg selv. Den foregår på naturens premisser hvor den geotermiske aktiviteten under jorda presser temperert vann mettet på mineraler til overflaten.

På Hot Water Beach i nasjonalparken Coromandel kan du grave ditt egen lille spa, og nyte verdens mest naturlige spabehandling – helt gratis. Ta med en spade, venner eller familie, litt mat og drikke, og nyt!

9. Opplev Rotoruas boblende innsjøer

Waimangu Volcanic Valley.
Boblende innsjøer er et vanlig syn rundt Rotorua.
Foto: Miles Holden

Rotorua er et must når man besøker New Zealand. Den geotermiske aktiviteten gjør dette landskapet ulikt noe annet sted på kloden. Fra underjordiske kilder presser varmen seg opp i form av både geysirer, damp, svovelfargede dammer og boblende gjørme som kan oppleves i en rekke forskjellige steder i og rundt byen.

Rotorua er også maorienes hovedstad, og et veldig bra sted for å oppleve deres tradisjoner og kultur, som er bevart bedre her enn noe annet sted på New Zealand. Regionen har ellers mange spennende aktiviteter å by på, som blant annet ziplining, rafting og traséer for terrengsykling.

10. Smak deg frem til New Zealands beste Sauvignon Blanc

Marlborough.
Marlborough produserer Sauvignon Blanc i verdensklasse.
Foto: Jet Productions/MarlboroughNZ

Det er lite som slår et duggfriskt glass med Sauvignon Blanc etter en lang dag med sightseeing. Sauvignon Blanc har sitt opphav i Bordeaux, men New Zealand har vist seg å ha de perfekte klimatiske forholdene for akkurat denne vindruen. Og da primært i Marlborough-regionen på Sørøya. Hit valfarter vinelskere og “foodies” fra hele verden for å nyte førsteklasses mat og vin i idylliske omgivelser. Naturlandskapet er dessuten perfekt for friluftsliv og utforskes best til fots eller på sykkel.

11. Lat som du er på månen i Tongariro National Park

Tongariro Crossing.
Gå gjennom månelandskap i Tongariro National Park.
Foto: Camilla Rutherford

Tongariro er New Zealands eldste nasjonalpark og verdensarvlistet for både naturen og maori-kulturen. Dette særegne vulkanske landskapet kan tidvis minne mer om månen enn jordkloden, og spiller dessuten en viktig rolle i maorienes mytologi. Flere scener fra Ringenes Herre ble spilt inn her, nettopp for å gi inntrykk av en helt annen verden.

Tongariro Alpine Crossing er en berømt dagstur til fots som trygt kan anbefales. Normalt tar selve fotturen mellom syv og åtte timer. Den krever god fysisk form og er tilgjengelig hele året, men vi anbefaler sommerstid for å få best utbytte av den helt spektakulære utsikten over vulkanske krater og de smaragdgrønne innsjøene.

12. Vær en ekstremsportjunkie i Queenstown

Bungy fra Kawarau Bridge
Hopp i strikk fra Kawarau Bridge utenfor Queenstown.
Foto: Miles Holden

Omkranset av fjell, elver og flott natur har Queenstown blitt et eldorado for ekstremsport til alle årstider. Alpint, fallskjermhopping, terrengsykling, fjellklatring og rafting, for å nevne noen av de mange mulighetene. Denne delen av Sørøya har et klima som kan likne på det man finner i store deler av Skandinavia, med snø og minusgrader om vinteren. Det betyr at alpinløypene er på sitt beste i juli og august, men her er det som nevnt noe for enhver smak året rundt.

13. Se majestetiske Mount Cook

Mount Cook.
Mount Cook sett fra Lake Pukaki.
Foto: Will Patino

New Zealands høyeste fjell rager hele 3724 meter over havet – på nivå med de høyeste toppene i den østerrikske delen av alpene. Fjellet stikker seg ut i landskapet med en karakteristisk og snødekt topp som gjør seg svært godt på bilder. Med utgangspunkt i landsbyen Mount Cook Village kan du bli med på brevandring i gruppe med guide, eller nyte den fantastiske utsikten over fjellheimen på en helikoptersightseeing.

14. Øyhopping i idylliske Bay of Islands

Bay of Islands.
Utforsk noen av de 144 øyene som utgjør Bay of Islands.
Foto: Paroa Bay Winery

Bay of Islands ligger ca. 26 mil nord for Auckland. Det vil si i subtropisk klimasone med behagelige temperaturer året rundt. Her venter det perfekte, hvite strender og spennende natur på de mange små og store øyene. Området kan utforskes med vanlig båt, seilbåt eller kajakk.

Dyrelivet er rikt og variert både over og under havoverflaten. Delfiner, hvaler og pingviner er et vanlig syn, og du kan leie fiskestang som nesten garantert gir fangst. Forholdene er dessuten veldig gode for både dykking og snorkling med store vernede områder under vann.

15. Se spermhval, knølhval og delfiner i Kaikoura

Delfiner i Kaikoura.
Delfiner i Kaikoura.
Foto: Miles Holden

På kjøreturen mellom Christchurch og Wellington ligger den lille landsbyen Kaikoura omtrent halvveis. Her møter høyfjellet kysten i et dramatisk landskap. Manakau-fjellet er 2600 meter høyt og bare en drøy mil fra havet. Kysten yrer av liv og regnes som et av de beste stedene i verden for hvalsafari. Du kan forvente å se digre spermhvaler og lekne delfiner året rundt, mens spekkhoggere og knølhval trekker inn mot land til bestemte årstider.

Les også: 10 eventyrlige steder du må oppleve i New Zealand

har du spørsmål?

Våre reisespesialister hjelper deg.

Man-fre 08.30 – 16.30

Mer inspirasjon

Byron Bay.
Inspirasjon
Australia er verdenskjent for sine strender. Totalt har landet mer enn 10 000 å velge mellom, så her finnes det utvilsomt en strand for enhver smak.
Les artikkelen
Australia.
Inspirasjon
Fire nyttige råd til «Australia-amatører» som ønsker spennende og varierte opplevelser.
Les artikkelen