Foto: white_bcgrd - stock.adobe.com

Hjem > Inspirasjon > 16 fantastiske steder du må oppleve i Australia

16 fantastiske steder du må oppleve i Australia

Sist oppdatert:

Australia er et stort land, med utrolig mange flotte steder og opplevelser.

Nettopp derfor kan det være vanskelig å velge hvilke steder man skal besøke. Vi har samlet 16 steder som vi definitivt synes det er verdt å oppleve en gang i løpet av livet. Vi kan love at du har mange flotte opplevelser foran deg!

1. Great Ocean Road, Victoria

Twelve Apostles på Great Ocean Road.
Twelve Apostles på Great Ocean Road.

Great Ocean Road er en av Australias flotteste kystveier, der den svinger seg langs den røffe sørkysten av Victoria. Den 300 kilometer lange kjørestrekningen passerer fiskelandsbyer, regnskog, gylne badestrender og nasjonalparker.

Tar man en nærmere kikk vil man se et variert dyreliv, inkludert kenguruer og koalaer, og hvaler utenfor kysten når det er sesong for dette. Lei en bil, og kjør strekningen som en del av en reise mellom Melbourne og Adelaide, eller ta en rundtur fra Melbourne.

2. Kangaroo Island, South Australia

Kangaroo Island.
Dra til Kangaroo Island og se på dyrelivet.
Foto: Exceptional Kangaroo Island

Enkelte kaller Kangaroo Island en dyrehage uten gjerder. Her finner man kenguruer, koalaer, wallabyer, pingviner, echidnaer og et yrende fugleliv. Og langs stranden i Seal Bay kan man rusle rundt blant en koloni av den truede australske sjøløven.

Forrevne klipper langs kysten, lune viker mellom bratte nes, den australske bushen og bølgende åser med jordbruksland – her finnes mange fascinerende naturskapte underverker. Det er ingen tvil om at Kangaroo Island gir deg Australias natur og dyreliv på sitt aller beste.

3. Bondi Beach, Sydney

Bondi Beach, Sydney.
Bondi Beach er en av Australias mest kjente strender. 
Foto: Tourism Australia

Bondi Beach er en av Australias mest berømte strender, og er sannsynligvis den stranden som finnes på flest postkort og i flest tv-serier i Australia. Hvert år strømmer tusenvis av mennesker hit, alt fra backpackere til millionærer, for å sole seg, gå, jogge, svømme eller surfe.

Bondi ligger kun 10 kilometer fra selve bysentrum, noe som gjør det til Sydneys travleste strand. Besøker du Sydney er det nesten obligatorisk å ta en tur innom Bondi.

4. Karijini National Park, Western Australia

Karijini National Park.
Vakker natur i Karijini National Park. 
Foto: Tourism Western Australia

I Karijini National Park finnes noen av de vakreste omgivelsene man kan tenke seg. Bo her et par netter og få en autentisk ”outback”-opplevelse. Formingen av landskapet over to milliarder år har resultert i spektakulære kløfter og juv, marmorerte fjelltunneler, badekulper og glitrende fossefall. Det røde landskapet er hjem til en naturlig vegetasjon og et rikt dyreliv.

Camp under stjernehimmelen eller bo i et komfortable øko-telt.

5. Great Barrier Reef, Queensland

Great Barrier Reef.
Great Barrier Reef er verdens åttende underverk.
Foto: Tourism and Events Queensland

Great Barrier Reef er et must når man besøker Australia. Det er kjent som verdens åttende underverk, er 340 000 kvadratkilometer stort og strekker seg i 2000 kilometer langs Queenslands kyst. Det er hjem til et variert marineliv med de mest levende farger man kan tenke seg.

Du kan se revet ved å dykke eller snorkle, med glassbunnbåt, vannscooter, halvt nedsenkbar ubåt, seilbåt, i helikopter eller sjøfly, eller til og med hoppe i fallskjerm over revet. Les mer om Great Barrier Reef.

Les også: 10 uforglemmelige opplevelser på Great Barrier Reef

6. Red Centre, Northern Territory

Uluru.
Se fargene på Uluru endre seg ved solnedgang og soloppgang.
Foto: Tourism NT/Emilie Ristevski 2018

Australias røde sentrum er hjem til kjempemonolitten Uluru (Ayers Rock), fjellformasjonene i Kata Tjuta og den enorme juvet i Kings Canyon. Bli kjent med den aboriginske kulturarven og få kjenne på den virkelige outback’en, med de uendelige avstandene og det karrige ørkenlandskapet.

Alice Springs er områdets knutepunkt for fly, vei og tog, og en særegen by med kunstgallerier, interessante museer og annerledes festivaler.

7. Whitsunday Islands, Queensland

Whitehaven Beach og Hill Inlet, Whitsunday Islands.
Whitehaven Beach og Hill Inlet, Whitsunday Islands. Whitehaven Beach er en av verdens fineste strender.
Foto: Tourism and Events Queensland

Whitsunday Islands, eller Pinseøyene på norsk, er et av de største ferieområdene i Queensland og består av 74 små og store øyer – de fleste ubebodde. Liker du lange hvite strender, vandreturer gjennom gammel regnskog, vannsport og små idylliske feriebyer, så er Whitsundays noe for deg.

Gå heller ikke glipp av et besøk til Whitehaven Beach, stranden med kritthvit silikasand som stadig blir kåret til en av verdens fineste strender.

8. Kakadu National Park, Northern Territory

Kakadu National Park.
Utforsk den varierte naturen i Kakadu.
Foto: Tourism NT/Shaana McNaught

Kakadu er den største nasjonalparken i Australia. Området ligger tre timer øst for Darwin og dekker et område på rundt 19.000 kvadratkilometer med våtmark, elver, regnskog, sletteland og fjell.

I mer enn 50.000 år har aboriginere bodd i dette området, og mange steder i parken kan man se godt bevarte klippemalerier. Kakadu er berømt for sin rike flora og fauna med et unikt fugleliv, dyr og ikke minst fersk- og saltvannskrokodiller.

9. Freycinet National Park, Tasmania

Wineglass Bay.
Wineglass Bay i Freycinet National Park.
Foto: Wineglass Bay Cruises

Freycinet National Park er en halvøy beliggende på østkysten av Tasmania, med fantastiske utkikkspunkt, fin natur, store steinformasjoner og ikke minst en av Australias vakreste strender, Wineglass Bay. Stranden er kjent for kritthvit sand og turkisblått hav, og har fått navnet på grunn av sin vinglassformede fasong.

Nasjonalparken ligger drøyt to og en halv timers kjøring fra Hobart eller Launceston, og er et fint stopp på en kjør-selv tur på Tasmania.

10. Barossa Valley, South Australia

Barossa Valley.
Vinsmaking i Barossa Valley.
Foto: John Montesi

Australias mest kjente vinområde ligger en drøy times kjøring fra Adelaide og har mer enn 150 vingårder. Her kan man nyte livet på luksuriøse resorter med prisvinnende viner, førsteklasses mat og fantastisk utsikt. Barossa har et middelhavsklima med kjølige somre og regnfulle vintre noe som er perfekt for produksjon av rødvin, og regionen er kjent for sin Shiraz og smakfulle Cabernet.

Benytt anledningen til å besøke vinene du ser i hyllene på Vinmonopolet, som Jacob’s Creek og Penfolds, og du har garantert et annet syn på disse når du kommer hjem igjen.

Les også: Australias beste vinregioner

11. Cape Le Grand National Park, Western Australia

Kenguru i Lucky Bay.
Kenguruene liker seg på stranda Lucky Bay i Cape Le Grand National Park.
Foto: Tourism Western Australia

Dette er en av de mindre kjente nasjonalparkene i Australia, men etter vår mening en av de finere.

Cape Le Grand ligger utenfor Esperance, ca. 80 mil sørøst for Perth, og her finnes variert natur, kritthvite strender og et utrolig turkisblått hav som kan konkurrere med fargene på koralløyene i Stillehavet. Mens du sitter der og nyter utsikten kommer en kenguru hoppende på stranden. Kan det bli mer australsk?

12. Bungle Bungle Range, Western Australia

The Bungle Bungle Ranges.
Bungle Bungle Range i Purnululu National Park.
Foto: Tourism Western Australia

Bungle Bungle Range ligger i den verdensarvlistede nasjonalparken Purnululu National Park. Den har eksistert i 350 millioner år og har blitt påpasset av sine aboriginske voktere i mer enn 40 000 år. Utrolig nok ble nasjonalparken først oppdaget av omverdenen i 1983, det vil si for drøyt 30 år siden!

I dag er labyrinten med oransje og svartstripede sandsteinskupler en av de mest populære attraksjonene i Kimberley. En av de beste måtene å se Bungle Bungle på er ved å ta en sightseeingtur i småfly over området.

13. Cape Tribulation og Daintree Rainforest, North Queensland

Daintree Rainforest.
Utforsk regnskogen i Daintree.
Foto: Tourism and Events Queensland

Ved Cape Tribulation, nord for Port Douglas, kommer Great Barrier Reef helt inn til land og møter de tropiske regnskogene. Dette er det eneste stedet i verden der to verdensarvområder møtes.

Daintree er verdens eldste tropiske regnskog, med et stort utvalg planteliv og dyreliv, som fugler, frosker, pungdyr og reptiler. Bo på et resort i regnskogen, utforsk naturen og finn roen.

14. Coral Coast, Western Australia

Hvalhai på Ningaloo Reef.
Svøm med hvalhai på Ningaloo Reef.
Foto: Tourism Western Australia

Med sine hvite strender, korallrev, fiskelandsbyer og spektakulære nasjonalparker er det egentlig rart at ikke flere har oppdaget denne delen av Australia. Det 260 kilometer lange korallrevet Ningaloo Reef er hovedattraksjonen, med et yrende liv under vann.

Mellom april og juli kan du svømme med hvalhai, utvilsomt en opplevelse du ikke glemmer med det første. Lei en bil i Perth, Broome eller Exmouth og utforsk området i eget tempo.

15. Coober Pedy, South Australia

Coober Pedy.
Under den tørre, solsvidde overflaten i Coober Pedy utvinnes opaler.
Foto: South Australian Tourism Commission

Coober Pedy er kjent som verdens opalhovedstad. Mesteparten av verdens opaler utvinnes under den tørre, solsvidde overflaten. Og det er nettopp varmen som har gjort at innbyggerne i Coober Pedy bokstavelig talt har gått under jorden. Husene bygges under bakken for å få naturlig avkjøling fra den brennhete ørkenvarmen.

Bo på et hotell under bakken, og opplev dette spesielle stedet som er hjem til 3500 innbyggere fra 45 ulike nasjoner. Coober Pedy er et naturlig stoppested hvis du kjører mellom Alice Springs og Adelaide.

16. K’gari, Queensland

Fraser Island.
Kjør langs de lange strendene på K’gari. 
Foto: Tourism and Events Queensland

K’gari (Fraser Island) ligger nordøst for Sunshine Coast og er verdens største sandøy. Med hele 40 ferskvannsinnsjøer, et innfløkt økosystem og et rikt plante-, dyre- og ikke minst fugleliv er dette et virkelig unikt sted. I tillegg finner man milelange strender, som man kan kjøre på. Selv småflyene lander på stranden her!

Lei en firhjulstrekk og utforsk øya på egenhånd eller bli med på en av de mange guidete turene. Vi anbefaler å spandere tre dager for å få med seg alt det interessante øya har å by på, men har man knapt med tid går det også an å se deler av øya på en dag.

Les også: Reise til Australia for første gang?

Start planleggingen av drømmereisen

Mer inspirasjon

Australian Open
Blogg
I januar setter Australia i gang sesongen for store sommeridretter med årets første store tennisturnering og sykkelritt. 
Les artikkelen
Flinders Ranges.
Blogg
Høsten 2019, lenge før verden stengte sine grenser, hadde jeg fornøyelsen av å utforske området nord for hyggelige Adelaide i South Australia. Her finnes noe av den vakreste outback-naturen Australia har å by på.
Les artikkelen