Koalaen er så søt at den nesten kunne vært hentet rett ut fra et eventyr. Og nettopp det er kanskje grunnen til at det er så mange populære myter rundt denne søte skapningen som kun finnes i Australia.
Her er noen av de vanligste mytene.
Myte nr. 1: Koalaen blir full eller dopet når den spiser eukalyptusblader

Foto: Ross Holmberg/Phillip Island Nature Park
Dette er kanskje en av de mest populære mytene i dyreriket. Det er en vanlig misforståelse at koalaen blir full eller dopet når den spiser eukalyptusblader. Det finnes ingen alkohol eller narkotiske stoffer i eukalyptus, og grunnen til at den sover så mye er ikke fordi den er i bakrus.
Myten oppsto muligens for å forklare hvorfor koalaen sover mellom 18 og 22 timer i døgnet. Sannheten er at eukalyptusblader inneholder giftstoffer, er lav på ernæring og har høy fibermasse, og det kreves store mengder energi å fordøye dette. Koalaens strategi er derfor å sove i lange perioder for å spare energi. Koalaen er et av få pattedyr som tåler giftstoffet i eukalyptusen, men den blir altså verken full eller dopet.
Myte nr. 2: Koalaen elsker å bli klappet og kost med

Foto: Tourism Australia
Koalaer er ville dyr. Som de fleste ville dyr foretrekker de å ikke ha noen form for kontakt med mennesker. I naturen er det best å holde seg minimum 10 meter unna. Går man nærmere vil koalaen endre adferd; den slapper ikke lengre av, slutter å spise og ser nervøst på deg. Studier har vist at selv koalaer i fangenskap blir stresset når mennesker nærmer seg.
Uheldigvis for koalaen ser den søt ut også når den er livredd.
Koalaer som vokser opp i fangenskap liker kanskje å bli klappet av sin faste dyrepasser, men ikke av fremmede. Å ha en koala som kjæledyr er ikke tillatt noe sted i verden, heller ikke i Australia. De eneste som lovlig kan ta hånd om dyret er autoriserte dyrehager, forskere og sentre som tar seg av syke, skadde eller foreldreløse koalaer.
Myte nr. 3: Koalaen er treg

Foto: Echidna Walkabout
Når koalaen sover i trærne, og en gang i blant beveger litt på seg, ser det ut til at den lever i ”slow-motion”. Derfor er det kanskje ikke så rart at mange tror at koalaen er treg og bruker lang tid på å forflytte seg. Men denne myten stemmer heller ikke.
Det er riktig at koalaen lever en rolig livsstil. Den sover og hviler mye, siden maten den spiser er lav på ernæring. Men når den forflytter seg, kan den både være rask, smidig og sterk. Koalaen kan nå en fart på 32 km/t når den løper på bakken, og hvis den er redd kan den hoppe opp et tre med to meter mellom hvert sprang.
Myte nr. 4: Koalaen er en bjørn

Foto: Tourism Australia
Da europeerne først kom til Australia, syntes de at koalaen så ut som en bjørn, og kalte den koalabjørn. Koalaen har imidlertid ingenting med bjørner å gjøre. Den er et pungdyr og dens riktige navn er helt enkelt ”koala”.
Myte nr. 5: Det finnes så mange koalaer i Australia at de praktisk talt sitter i alle trær

Foto: Echidna Walkabout
Dette stemmer ikke. Ville koalaer er i enkelte områder utrydningstruede, mens antallet i andre områder er i sterk nedgang.
Myten er tosidig. Den første årsaken er historisk: den gangen europeerne først kom til Australia fantes det koalaer i hopetall i Australia. Den andre er delvis riktig: det finnes 5-6 små områder i Victoria og South Australia der det er for mange koalaer (!) Selv etter grundig forskning og undersøkelser klarer man ikke å forstå hvorfor dette skjer i enkelte områder. På grunn av medieomtalen og oppmerksomheten disse få og små områdene får kan man få inntrykk av at det er flere koalaer i Australia enn det som er tilfellet.
Les også: Australias unike dyreliv
Gjør drømmereisen til virkelighet
Mer inspirasjon

Fly til Australia med komfortable Singapore Airlines
