.

Hjem > Inspirasjon > Australia for eventyrlystne globetrottere

Australia for eventyrlystne globetrottere

Sist oppdatert:

Gjør alvor av drømmereisen til Australia. Til «the bush», til vindalen Barossa, til dyreriket Kangaroo Island og matmekkaet Melbourne. Down Under er nærmere enn noensinne før, med fantastiske flyforbindelser fra Norge.

– G’day mate! sier guiden David McMahon med et stort smil under Crocodile Dundee-hatten når han kommer bort med dagens første kruttsterke kaffekopp. Det er tidlig morgen i the Northern Territory, og dagen starter med fuglesang på bush glamping. Og stillhet. De neste fem dagene er det naturen som står i fokus, med kolossale saltvannskrokodiller, aborginernes kultur, mektige billabongs (elver) og middag under stjernehimmelen.

I Crocodile Dundees fotspor

Filmen Crocodile Dundee ble spilt inn i the Northern Territory, og det var enorme Kakadu National Park som hovedpersonen Mick Dundee omtalte som sin «backyard» da han sto på toppen av fjellet Ubirr, og pekte utover panoramautsikten. Ubirr er fremdeles pilegrimsmål for aborginerne i dag, og tegningene på fjellet avslører at de har levd her i harmoni med naturen i hele 40.000 år. Filosofien deres er å etterlate jorda i bedre forfatning til sine etterkommere enn da de selv overtok den.

Kakadu National Park.
Få med solnedgangen over Kakadu National Park fra toppen av Ubirr.
Foto: Tourism NT/Peter Eve

Crocs, mer enn stygge sko

– Naturen i Kakadu og Arnhemland er spektakulær! Fargespillet mellom røde klipper og irrgrønne våtområder er fascinerende, og dyrelivet er overalt – vakre fugler og skumle saltvannskrokodiller, eller «salties», som australerne kaller dem. Jeg følte meg forsvinnende liten i den enorme naturen som stort sett er uten sivilisasjon, bortsett fra komfortable « bush camps» der vi glampet, sier Linda Steinnes, reisekonsulent i Australiareiser.

Darwin er Australias «croc capital», og de digre saltvannsbeistene er verdens største reptiler. En hann kan bli over seks meter lang og veie over ett tonn, og de skjuler seg under billabongenes overflate som er pyntet med vannliljer og lotusblomster. Her stikker du ikke fingeren i vannet!

Dropp stresset

Fra det ville nord går ferden til sørkysten der det neste kapittelet av Australiaeventyret ditt venter. Underveis slipper du å tenke på transport fra hotell til flyplassen, eller hvordan du får med deg bagasjen til hotellet i storbyen Adelaide. Det står en sjåfør i svart dress og venter på deg ved ankomst, så du slipper alle stressmomenter underveis. Med Australiareiser får du smidigheten i en pakkereise, uten å måtte reise i gruppe. Dessuten får du hjelp til å legge opp en reiserute helt etter egne preferanser, og du slipper å booke hotell og flybilletter på egen hånd.

Barossa Valley.
I Barossa Valley ligger vingårdene tett.
Foto: South Australian Tourism Commission

En vinodyssé

Adelaide er en yndig storby, og hotellet ditt, Mayfair Hotel har fem stjerners boutiquesjarm. Et perfekt sted å lade opp til vinsmaking i et av Australias beste vindistrikter, Barossa Valley, som ligger en kort kjøretur utenfor byen gjennom fiolette jacarandaavenyer. I Barossa ligger vingårdene tett, og det finnes over 150 produsenter å velge blant. Guiden er selv en vinconnoisseur, og ekskursjonen tilpasses din gane. Kanskje stopper dere på legendariske Peter Lehmann Winery, omtalt av matmagasinet Aperitif som «Baronen av Barossa». Vingården hans har blitt utpekt som «best i verden» hele fem ganger i den prestisjefylte International Wine and Spirit Competition i London.

Kangaroo Island i de beste hender

En halvtimes flytur fra Adelaide ligger Kangaroo Island, og velkomstkomitéen består av wallabies, koalaer, echidnaer, fugler, sjøløver og svarte kakaduer. Dette er et dyrerike uten sidestykke, og du er i de aller beste hender med Exceptional Kangaroo Island Tours. Man skal ikke undervurdere verdien av en dyktig guide, og Craig Wickham og hans prisvinnende team er for Kangaroo Island det David Attenborough er for BBCs formidling av natur. To dager til ende kan du fordype deg i dette fantastiske og samtidig ukjente universet. Overnattingen skjer på Stanraer Homestead, en landlig idyll med alt du kan forestille deg av avslappet luksus.

Admirals Arch på Kangaroo Island.
Fordyp deg i natur og dyreliv på Kangaroo Island.
Foto: Tourism Australia

Sett deg i førersetet

Ekspedisjonen fortsetter tilbake til Adelaide, der du tar en pust i bakken og lar inntrykkene synke. Neste destinasjon er matmekkaet Melbourne. Men før du kan sette deg ned på byens Instagramvennlige kafeer og berømte restauranter, nyter du ferden langs Great Ocean Road, som er en av verdens mest berømte og billedskjønne kjøreruter. Her kan du blant annet oppleve det kjente landemerket Twelve Apostles, enten fra klippene ved siden av eller fra helikopter. Det tar et par dager å kjøre fra Adelaide til Melbourne, og om du vil kan du kjøre selv i ditt eget tempo. Leiebil og kjørerute, samt overnattinger underveis er allerede fikset for deg, så du kan konsentrere deg fullt og helt om å nyte Australia.

Mer enn barriererevet og Sydney

Har du hørt om The Mornington Peninsula? Eller Phillip Island? Antageligvis ikke, og det er ikke så rart. Australia er en destinasjon med mange ukjente ansikter for oss som kommer langveisfra. The Mornington Peninsula er Australias svar på «the Hamptons», en halvøy for det gode liv med yachting, små fiskelandsbyer, vingårder og golf.

–Jeg hadde en av mine beste rideopplevelser noensinne på Mornington Peninsula! Vi red fra vingård til vingård på spreke hester, og smakte på deilige dråper underveis. Et genialt konsept, sier reisejournalist og reiseblogger Vibeke Montero.

Phillip Island.
Se pingvinparaden på Phillip Island.

Gå heller ikke glipp av naturperlen Phillip Island. Sørg for å være her når solen stuper i Bass-sundet, og naturen disker opp med en «pingvinparade». Hver kveld kommer de bittesmå pingvinene tilbake til Summerland Beach etter en dag ute til havs, og et nydeligere skue enn disse vaggende, små skapningene som spretter opp fra havet skal du lete lenge etter.

Melbourne for foodies

Lar du Australiareisen din ende i Melbourne, kan du glede deg til stor matlykke. Kaffekulturen strekker seg langt bakover i tid, og i gamle dager fantes det egne kaffepalasser der man kunne nippe til byens favorittdrikke. I dag finner du fortsatt en vibrerende kafekultur hvor frokost har blitt en kunstform og lunsj er dagens høydepunkt. Restaurantscenen mener alvor, og er kjent som Australias beste.

Besøk en av Melbournes rooftop-barer.

Kokkemusklene på Attica er verdt reisen i seg selv, og Flower Drum er en kinesisk institusjon der du må reservere bord måneder i forveien. Vil du ha noe mer hverdagslig, er Chinatown stedet for en brennhet Szechuanrett, Brunswick er kjent for sine libanesiske spisesteder og de lune «laneways», små smug midt i byen, serverer alt fra saftige burgere til himmelsk tapas.

Velbekomme og god tur!

Les mer om reisen og se hva som er inkludert her: Oppdag ville og vakre Australia

har du spørsmål?

Våre reisespesialister hjelper deg.

Man-fre 08.30 – 16.30

Mer inspirasjon

Flinders Ranges.
Blogg
Høsten 2019, lenge før verden stengte sine grenser, hadde jeg fornøyelsen av å utforske området nord for hyggelige Adelaide i South Australia. Her finnes noe av den vakreste outback-naturen Australia har å by på.
Les artikkelen
Aqua Dining Restaurant, Sydney.
Inspirasjon
Den australske scenen for matkultur har lenge vært et av trekkplasterne i turistindustrien, preget av fokus på lokale råvarer og konkurranse mellom mesterkokker som vil overgå hverandre.
Les artikkelen