Foto: Tourism Australia

Hjem > Inspirasjon > Australias unike dyreliv

Australias unike dyreliv

Sist oppdatert:

Australia har et variert og unikt dyreliv. 45 millioner år med geografisk isolasjon kombinert med uvanlige klimaendringer og andre faktorer, har gjort at dyrelivet har fått utvikle seg uten påvirkning utenfra.

Mer enn 80 % av alle planter, pattedyr, reptiler og frosker finnes kun i Australia, og noe av det mest spennende med å reise «down under» er å oppleve det mangfoldige dyrelivet.

Kenguru og wallaby

Wallaby.
Wallabyen er en mindre slektning av kenguruen.
Foto: Tourism Australia

Australia har over 55 arter av kenguru og wallaby. Hovedforskjellen mellom de to artene er størrelsen, der wallabyen generelt er mindre enn kenguruen. Både kenguruer og wallabyer varierer mye i størrelse og vekt, fra en halvkilo og helt opp til 90 kilo. Det er estimert at det finnes mellom 30 og 60 millioner kenguruer i Australia, så sjansen for å se en er definitivt til stede hvis du beveger deg ut av byområdene.

Koala

Koala.
Koala i tre.
Foto: Tourism Australia

Koalaen er alles favorittdyr. Den er et pungdyr (og ikke en bjørn, slik mange tror) som kan sove opp til 18 timer i døgnet. Den lever i eukalyptustrær der dietten består av eukalyptusblader, og kan spise så mye som 1 kilo blader om dagen (imponerende med tanke på hvor mye den sover!). Med sine skarpe klør klarer den fint å holde seg fast i trærne – både når den er våken og når den sover. Koalaen lever i den østlige delen av Australia.

Les også: 5 myter om koalaen

Echidna (maurpiggsvin)

Echidna (maurpiggsvin).
Echidnaen har en lang tynn snute og pigger på ryggen.
Foto: Echidna Walkabout Nature Tours

En echidna er et pattedyr som kan leve i opp til 50 år. Den har en lang tynn snute og store pigglignende hår på ryggen, og kan rulle seg sammen, akkurat som piggsvinet. Den har ikke tenner, men har i stedet en lang klissete tunge som den fanger maur, termitter, mark og larver med. Echidnaen finnes over hele Australia og lever både i regnskog og tørrere landskap.

Emu

Emuer.
Emuen er den største fuglen i Australia.
Foto: Goin’ Off Safaris

Emuen er den største fuglen i Australia, og den nest største i verden etter strutsen. Den kan bli opp til 2 meter høy og veie opp til 54 kilo. Emuer kan ikke fly, men kan derimot løpe veldig fort, og overaskende nok er de også gode svømmere. Enkelte vitenskapsmenn regner emuen for å være en levende dinosaur, da leddene og benstrukturen er lik dinosaurenes. Det er hannene som står for reirbygging og ruger ut eggene. Emuen finnes over store deler av Australia.

Dingo

Dingo.
Dingo på K’gari. 
Foto: Tourism Australia

Dingoen er en type villhund som skiller seg fra tamhund og ulv på flere måter. Den har ører som alltid står rett opp, og den kan snu hodet i 180 grader i hver retning. K’gari (Fraser Island) er et av de beste stedene å se dingo på i Australia, og der finner man også den mest renrasede typen. Å temme en dingo er ikke lett. De er intelligente, selvstendige og derfor vanskeligere å oppdra enn vanlig tamhund.

Platypus (nebbdyr)

Platypus.
Platypus.
Foto: Ash Thomson Photography

Nebbdyret platypus er et av de mest uvanlige dyrene som finnes. Den har et bredt nebb som en and, en flat hale som en bever og svømmehud mellom tærne som en oter. De er gode svømmere og bruker opptil halve livet på å jakte etter mat. Platypusen er den siste arten av nebbdyr som finnes igjen i verden. Den lever kun i de østlige delene av Australia og på Tasmania.

Wombat

Wombat.
Wombat på Tasmania.
Foto: Premier Travel Tasmania

En wombat er et kortbeint pungdyr som kan minne litt om en bjørn. Den blir ca. 1 meter lang og har en vekt på rundt 25 kilo. Wombaten er svært sterk og den er en utmerket graver. Den lever i store hulesystemer under bakken som er opp til 30 meter lange. Dietten består i hovedsak av gress og røtter. Wombaten er et kvelds- og nattdyr, så det er størst sjanse for å se den etter mørkets frembrudd.

Tasmanian Devil (tasmansk djevel)

Tasmanian Devil (tasmansk djevel)
Den tasmanskje djevelen er utrydningstruet.
Foto: Tourism Australia

Tasmanian Devil er et pungdyr som kun finnes på Tasmania. Den fantes tidligere også på fastlandet i Australia, men er nå utryddet der. Den har en kraftig kjeve som kan knuse knokler og ben på dyr den spiser. Den er kjent for å være svært hissig, og når den blir skremt skriker, freser og bjeffer den. Siden slutten av 90-tallet har antall tasmanske djveler blitt kraftig redusert på grunn av en smittsom sykdom som gir store svulster i ansiktet. Konsekvensen er at den nå er utrydningstruet.

Cassowary (kasuar)

Cassowary (kasuar).
Cassowaryen er farlig hvis den blir provosert.
Foto: FNQ Nature Tours

En cassowary er en stor flyveudyktig fugl som er i slekt med emuen. Det er faktisk bare emu og struts som er større. Nakken og hodet er farget i rødt, oransje, blått og lilla. På toppen av hodet har den en hjelmlignende kam. Den finnes kun i det nordøstlige Australia og på Papua Ny-Guinea og lever i hovedsak av frukt. Cassowaryen er i utgangspunktet sky, men kan være svært farlig hvis den blir provosert.

Kookaburra

Kookaburra.
Fuglen Kookaburra var maskot under Sydney-OL i 2000.
Foto: Lords Safaris

Kookaburra er en fugl som kun lever i Australia og på Papua Ny-Guinea. Den tilhører arten «Kingfishers», eller isfugl. Fuglen er velkjent for lydene den lager, som er meget høylytte og kan minne om menneskelatter. Den lever av fisk og smådyr, som mus, mindre slanger og reptiler. En av de tre maskotene under OL i Sydney i 2000 var en kookaburra. De andre to var echidna og platypus.

Thorny Devil (torndjevel)

Thorny Devil.
Thorny Devil.
Foto: Tourism Australia

Thorny Devil, eller torndjevel som den heter på norsk, er en australsk øgle med et oppsiktsvekkende utseende – den er helt dekket av torner. Den har også kamuflasjefarger som gjør at den går i ett med omgivelsene i ørkenstrøk og andre karrige områder. Torndjevelen kan bli opp til 20 cm lang og kan leve i 20 år. Den lever av maur, og kan spise tusenvis av maur på en dag.

Les også: Finnes det farlige dyr i Australia?

Start planleggingen av drømmereisen

Mer inspirasjon

St Kilda, Melbourne.
Inspirasjon
Graden av kreativitet og innovasjon blant restaurantene i Melbourne er imponerende.
Les artikkelen
Bedarra Island Resort
Inspirasjon
Store opplevelser i komfortable omgivelser er nøkkelordet. Barfotluksus handler ikke om å se og bli sett, men heller om å vende blikket innover og kjenne hvor deilig du har det.
Les artikkelen