.

Hjem > Inspirasjon > Dette er den beste måten å utforske Australias mest unike steder

Dette er den beste måten å utforske Australias mest unike steder

Sist oppdatert:

Stadig flere reiser på biltur for å se mest mulig av annerledeslandet.

Hvite strender, tropisk regnskog, ørken og fjell. Australia er kjent for vakker, variert natur og unikt dyreliv, og en av de beste måtene å oppleve dette er på fire hjul.

– En ferie med bil er en super måte å oppleve dette fantastiske landet på. Australia er som skapt for kjør-selv-ferier, og en leiebil eller bobil gir maksimal frihet og fleksibilitet underveis. I tillegg kommer man mye tettere på den australske villmarken, sier Kristin Helgerud i Australiareiser.

Drømmer du om å snorkle på korallrev, se kenguruer og utforske villmarken, har reiseselskapet en rekke forslag til turer der du kan gjøre nettopp dette. På bilferie kommer du tett på naturen, og kan selv velge hvor lenge oppholdet skal være på de forskjellige stedene.

Det er også lett å skreddersy reisen etter ulike behov og budsjetter. Du kan leie bil og sove i telt eller under åpen himmel, reise mellom familievennlige campingplasser eller leie luksus-bobil.

Her er tre forslag til noen av de vakreste bilturene man kan ta down under.

Sydney–Cairns

Whitehaven Beach og Hill Inlet, Whitsunday Islands.
Whitsundays består av 74 magiske øyer, og er et must på turen.
Foto: Tourism and Events Queensland

Turen går langs Australias østkyst og på veien finnes en rekke høydepunkter. Du kan starte med noen dager i Sydney eller Brisbane.

I Sydney må man få med seg operahuset, bystrendene og de mange restaurantene med mat fra alle verdens hjørner.

– Besøk gjerne verdens mest berømte operahus før du avslutter med en spasertur i den gamle bydelen The Rocks og besøker en av byens mange kritikerroste restauranter, sier Helgerud.

Derfra kan man kjøre til fjellkjeden Blue Mountains og til vindistriktet Hunter Valley. Starter du turen i Brisbane er det gode muligheter for å akklimatisere med noen dager med butikker og restauranter.

Britz.
På tur med telt eller bobil kommer man tett på naturen. Det gir også fleksibilitet og frihet underveis.

Uansett hvilke av storbyene dere velger å starte ferien i vil resten av bilturen langs kysten by på store variasjoner. Her kan man oppleve alt fra shopping, uteliv og fornøyelsesparker i Surfers Paradise på Gold Coast til rolige småbyer som Noosa på Sunshine Coast.

Helgerud anbefaler spesielt Fraser Island og Whitsundays, eller Pinseøyene på norsk.

– Fraser Island er verdens største sandøy. Hit kan du ikke reise med bobilen, men dra for eksempel på en dagstur med bilsafari langs nærmest uendelig hvite strender og krystallklart hav. Utforsk regnskogen som vokser rett opp av sanden – og øyas rike plante-, dyre- og fugleliv, råder Helgerud.

Whitsundays består av 74 magiske øyer, og er et must på turen. Helgerud forteller at her finnes Australias vakreste strender, blant annet Whiteheaven Beach. Stedet er fantastisk for dykking og snorkling.

På siste stopp, Cairns, kan du oppleve regnskogen i Daintree og Great Barrier Reef. Det 340.000 kvadratkilometer store revet strekker seg over 2000 kilometer langs kysten av Queensland. Husk snorkelen eller dykkerutstyret. Under overflaten gjemmer det seg en egen verden av fisk og koraller.

Darwin–Adelaide–Melbourne

Maui ved Uluru.
Uluru er blant høydepunktene på reisen fra Darwin i nord til kysten i sør. Uluru, også kjent som Ayers Rock eller bare The Rock, er verdens nest største monolitt etter Mount Augustus, som også ligger i Australia.

På denne ruten krysser du landet og kjører fra det tropiske nord til kysten i sør. Turen går gjennom Australias «røde sentrum», og blant de første stoppestedene er landets største nasjonalpark, Kakadu.

– Her er det regnskog, elver og våtmark, sletteland og fjell. Området er kjent for sine vannhull, fossefall, aboriginske klippemalerier og saltvannskrokodiller, forteller Helgerud.

I hjertet av Australia ligger nok en nasjonalpark ved Alice Springs. Her kan du se kjempeklippen Uluru og fjellformasjonen Kata Tjuta.

Når du kommer til kysten i sør anbefales det å besøke storbyene Adelaide og Melbourne, som kan friste med matmarkeder og restauranter. Mellom de to byene kjører man langs Great Ocean Road. Turistveien tar deg blant annet langs en kyststripe med store, frittstående klipper i kalkstein.

Perth–Broome

Coral Bay.
I Coral Bay kan du snorkle blant hundrevis av fiskearter og koraller. Ningaloorevet er nest størst i Australia etter Great Barrier Reef.
Foto: Tourism Western Australia

Denne kjøreturen tar for seg vestkysten. Her finnes sjarmerende kystbyer, nasjonalparker og milelange strender.

– Kjøreturen fra Perth til Broome er en eventyrlig reise. Kjørestrekningene er lange, men belønningene underveis er verdt opplevelsen. Dessuten er reisen gjennom det uendelige australske landskapet en del av opplevelsen, forteller Helgerud.

Deler av strekningen kalles Coral Coast, og her kan man blant annet se Ningaloo Reef. Revet er et av verdens lengste, og det nest største i Australia. Ningaloo havner ofte i skyggen av storebroren Great Barrier Reef, men er lett tilgjengelig med et yrende liv under vann. Her finnes 520 ulike fiskearter, 250 ulike typer koraller, skilpadder og hvaler. En av de største attraksjonene er å snorkle med verdens største fisk, hvalhaien. Sesongen for det er mellom april og juli.

Monkey Mia.
I Monkey Mia kan man mate ville delfiner.
Foto: Tourism Western Australia

Monkey Mia i nasjonalparken Shark Bay er det ville delfiner som trekker. Flere ganger daglig kan man få nærkontakt og mate dem.

– Fordelen med Coral Coast er at det kun er en brøkdel av turister som finner veien hit, for de fleste holder seg på østkysten. Det vil si at man har noen av verdens mest fantastiske strender nesten helt for seg selv, forteller Helgerud.

Trenger man et avbrekk fra strandlivet kan man besøke Karjiini nasjonalpark. Her er vill natur og rikt dyreliv. I tillegg kan man bo på en resort som er 100 prosent eid av aboriginer.

Australiareiser kan hjelpe med å sette opp reiseruter og kommer med råd og tips til planlegging av bilferie. Deres samarbeidspartnere har utleiestasjoner i alle byer med internasjonal flyplass, og det er mulig å levere tilbake bobilen eller bilen i en annen by enn der den hentes.

Les også: 10 gode grunner for å dra på bobilferie i Australia og New Zealand

har du spørsmål?

Våre reisespesialister hjelper deg.

Man-fre 08.30 – 16.30

Mer inspirasjon

Heaphy Track.
Inspirasjon
Ingenting kan sammenlignes med den storslåtte naturen på New Zealand. Fotturene er svært populære og kan tilpasses i alle mulige lengder og varianter.
Les artikkelen
Byron Bay.
Inspirasjon
Australia er verdenskjent for sine strender. Totalt har landet mer enn 10 000 å velge mellom, så her finnes det utvilsomt en strand for enhver smak.
Les artikkelen