Foto: tky15_lenz - stock.adobe.com

Hjem > Inspirasjon > Fantastiske fotturer på New Zealand

Fantastiske fotturer på New Zealand

Sist oppdatert:

Ingenting kan sammenlignes med den storslåtte naturen på New Zealand. Vi nordmenn vil dra kjensel på kombinasjonen av høye, snødekte fjell og dype daler som møter et vilt og røft kystlandskap. Men på New Zealand er det også flere soldager, skoger av bambus og svaiende palmer.

Det unike dyrelivet har gått sine egne veier evolusjonsmessig etter å ha blitt adskilt fra det australske kontinentet for omkring 75 millioner år siden. Det var hit Peter Jackson dro for å finne rette lokasjon til innspilling av Ringenes Herre-trilogien.

Fotturene er svært populære og kan tilpasses i alle mulige lengder og varianter. Alt fra enkle dagsturer egnet for barnefamilier, til de lengre og fysisk krevende turene over flere dager. Det samme gjelder overnatting, hvor det er en rekke alternativer langs hele skalaen. På noen ruter finnes det luxury lodges og anerkjente hoteller overnattingen kan legges til, men man må også regne med enkle turisthytter som deles med andre turgåere på de lengre turene over flere dager.

Turene kan bestilles i to kategorier:
«Guided walk» eller «freedom walk» uten guide. I begge tilfeller en pakkeløsning bestående av overnatting, transport, turutstyr, enkelte måltider underveis etc. Under har vi listet opp noen av de mest populære rutene. Disse kan fint kombineres og de mest omfattende alternativene strekker seg over to-tre uker for å få sett hele New Zealand.

Nordøya ligger i subtropisk klimasone og sørøya i temperert. De fleste turene er tilgjengelig hele året med enkelte værforbehold.

Tongariro Crossing

Tongariro Alpine Crossing.
Fotturen over Tongariro er en opplevelse for livet.
Foto: Graeme Murray

Antall dager: 1
19 kilometer, normalt 8 timer
Info og kart

Denne turen omtales ofte som den beste dagsturen på New Zealand og fordrer normalt god fysisk form. Tongariro National Park ligger midt inne på nordøya og har et særegent vulkansk landskap med smaragdgrønne innsjøer. Langs ruten skifter landskapet kontinuerlig, fra vannkilder omgitt av karrig vegetasjon – til området som ble brukt til å spille inn scener fra «Mordor» i Ringenes Herre. Turen er tilgjengelig hele året.

Du kan lese mer om dagsturen til Tongariro her.

Abel Tasman Coast Track

Abel Tasman Coast Track.
Abel Tasman Coast Track.
Foto: Tamzin Henderson

Antall dager: 4
Distanse: 55 km
Vanskelighetsgrad: middels
Info og kart

Gylne sandstrender møter skogkledd kystlandskap på denne turen helt nord på sørøya. Distansen er solid, men terrenget så overkommelig at turen passer også for dem som ikke er topptrent. Mange velger å ta én eller flere kajakkturer underveis for å utforske det yrende dyrelivet der landet møter vannet. Overnattingsmulighetene er mange, slik at alle kan finne noe som passer både lommeboka og behovet for komfortabel innkvartering.

Queen Charlotte Track

Queen Charlotte Track.
Queen Charlotte Track.
Foto: MarlboroughNZ / BareKiwi

Antall dager: 4,5
Distanse: 70 km
Vanskelighetsgrad: over middels
Info og kart

Turen starter i Captain Cooks fotspor ved Ship Cove lengst nord på sørøya og byr på både fjord og fjell. Området Marlborough Sounds består av dype daler i sjøen mellom majestetiske fjelltopper. Underveis får vi oppleve storslagen og variert natur, samt historisk viktige steder for både maoriske og europeiske bosettere.

Overnattingsmulighetene er mange og aller flest om sommeren fra oktober til mai. Her vil du finne alt fra camping for backpackere til luksuriøse hytter. Turen er velegnet også med terrengsykkel.

Heaphy Track

Heaphy Track.
Heaphy Track.
Foto: Daniel – stock.adobe.com

Antall dager: 5
Distanse: 78 km
Vanskelighetsgrad: over middels
Info og kart

En lang og innholdsrik tur i Kahurangi National Park nordvest på sørøya. Den starter i omgivelser av skog og fjell og avsluttes langs vestkysten. Overnatting skjer på hytter eid og drevet av Department of Conservation. Dette er enkel innkvartering på felles soverom i medbragt sovepose. Hyttene er utstyrt med toaletter og muligheter for matlaging enten på gasskomfyr eller egnet ildsted.

Milford Track

Milford Track.
Fantastisk utsikt på Milford Track.
Foto: mundoview – stock.adobe.com

Antall dager: 4
Distanse: 53 km
Vanskelighetsgrad: krevende
Info og kart

Hytte til hytte-tur for den erfarne og eventyrlystne vandrer. Den krever en del oppakning i form av sovepose, klær, mat og kokekar. Det er en begrensning på 40 turgåere som starter turen hver dag slik at det ikke skal være for mange mennesker av gangen i dette urørte og unike landskapet.

Dag 1:
Buss og ferge tar oss oppover Lake Te Anau. En fem kilometers tur langs Clinton River ender opp ved Clinton Hut, hvor natten tilbringes.

Dag 2:
Normalt tar det seks til syv timer å tilbakelegge de 16 kilometerne, mesteparten langs Clinton River. Ved ankomst Mintaro Hut begynner synet av isbreen Pompolona å åpenbare seg.

Dag 3:
Dagen begynner med en solid stigning som på det høyeste tar oss 1150 meter over havnivå. Utsikten over Lake Mintaro og Clinton Valley er fantastisk. Dagen ender ved Dumpling Hut.

Dag 4:
Vi går langs Arthur River til Lake Ada og ender opp ved Sandfly Point. Via Milford Sound tar bussen turfølget tilbake til Queenstown.

Les også: 10 eventyrlige steder du må oppleve i New Zealand

Gjør drømmereisen til virkelighet

Mer inspirasjon

Ocean Pavillion, Southern Ocean Lodge.
Blogg
Fra 6. desember 2023 gjenåpner Southern Ocean Lodge, og da kan du igjen være gjest på et av de beste hotellene i Oseania.
Les artikkelen
Perth.
Blogg
Hvis du ønsker et grundig innblikk i hva Perth har å by på når det kommer til historie, restauranter, barer, caféliv og street art, så bør du unne deg selv en guidet byvandring med Two Feet & A Heartbeat.
Les artikkelen