Foto: Myka Photography

Hjem > Inspirasjon > Reise med barn til Australia

Reise med barn til Australia

Sist oppdatert:

Australia er blant verdens tryggeste land å reise rundt i med små barn. Med en godt planlagt ferie kommer garantert hele familien til å få en opplevelse for livet.

Å reise med barn kan være en utfordring uansett hvor i verden ferden går, men som alltid vil god planlegging og enkle forberedelser ha mye å si for ferieidyllen. I denne artikkelen ser vi nærmere på det mest elementære fra planlegging til ankomst, og ikke minst de største attraksjonene for barn i storbyene. Ellers ligger det mye nyttig informasjon tilgjengelig rundt omkring på nettet, blant annet fra mødre og fedre som har blogget om sin Australia-ferie med barn.

På denne siden ligger det både praktisk informasjon og tips: TAWK (Travelling Australia With Kids)

Remarkable Rocks på Kangaroo island.
Remarkable Rocks på Kangaroo Island.
Foto: Tourism Australia

Planlegg flyreisen og ankomsten

Velg riktig reiseforsikring på forhånd og husk at også barn trenger visum for innreise. Bestiller du reisen hos Australiareiser hjelper vi deg med visum og kan gi deg råd om reiseforsikring.

Reisen til Australia tar gjerne mellom 24 og 28 timer og inkluderer to mellomlandinger. På de lengre flyvningene har hvert sete sin egen skjerm med spill, tegnefilmer og barnefilmer. 

Singapore Airlines - Economy Class
Økonomiklasse hos Singapore Airlines.

Mange velger å stykke opp reisen med en stopover med overnatting underveis. Avhengig av hvilket flyselskap man bruker, så er typiske destinasjoner Singapore, Bangkok, Hong Kong og Dubai.

Vær forberedt på jetlag ved ankomst. Tidsforskjellen er 7-10 timer avhengig av hvor i Australia man begynner ferien. Om dere ankommer på dagen er det veldig fristende med en middagslur, men hold ut og vent til kvelden med å gå til køys.

Toll og grensekontroll

Husk at grensekontrollen i Australia er streng på å ikke medbringe diverse næringsmidler på grunn av faren for blant annet plantesykdommer som ikke finnes i Australia fra før. Overtredelser medfører bot.

Her finner du offisiell informasjon om hva som er lov og ikke lov å ta med inn: https://www.awe.gov.au/biosecurity-trade/travelling/bringing-mailing-goods

Dette gjelder ikke under flyreisen til Australia, så det man måtte ha med som ikke skal gjennom grensekontrollen, kan kastes på merkede steder på flyplassen etter landing.

Bilkjøring i Australia

I likhet med i England kjøres det på venstre side av veien. De aller fleste venner seg til dette umiddelbart. Samtidig er trafikkbildet oversiktlig og overholdelsen av trafikkregler minst like god som man kan forvente i Skandinavia. Å kjøre bil med små barn krever forskriftsmessig barnesete tilpasset aldersintervallene 0 til 6 måneder, 6 måneder til 4 år og 4 til 7 år. Leiebilselskapene er behjelpelig med å ordne dette. Vi anbefaler å bestille barnesete på forhånd. 

Maui Australia.
Ta med barna på bobilferie. Det er mange barnevennlige campingplasser å velge mellom.

Solbeskyttelse

Husk at solen i Australia kan være veldig sterk, særlig jo lenger nord på kontinentet man kommer. På australske barneskoler er hodeplagg med nakkebeskytter obligatorisk. Elever som glemmer denne hjemme må tilbringe friminuttene innendørs. Så pakk med solfaktor 50 og cap/solhatt med nakkebeskytter, eller la det være noe av det første du går til innkjøp av etter ankomst.

Surfekurs for barn.
Husk solkrem og bruk gjerne klær med solbeskyttelse mot den sterke sola.
Foto: Tourism Australia

Hva med de farlige dyrene i Australia?

Mange vil nok intuitivt bekymre seg for farlige dyr når man skal reise til Australia med barn. Det er tross alt et land kjent for krokodiller, haier, edderkopper, slanger og skorpioner. Disse farene er sterkt overdrevet og tilnærmet ikke-eksisterende om man tar enkle forhåndsregler. En løpsk hest eller sint ku er statistisk sett en mange ganger så stor fare for liv og helse, som noen av Australias ville dyr.

Les også: Finnes det farlige dyr i Australia?

Også var det alt som er gøy

Nå som vi har vært gjennom diverse formaninger og regler, så er det heldigvis mye med positivt fortegn som også hører med til å forberede familieferien “down under”. Nemlig alt man skal se, lære, nyte og oppleve, i tillegg til å slappe av på stranda eller bassengkanten. Og da er gjerne barna like interessert i dyrelivet som vi voksne er i kultur, historie eller arkitektur.

Kenguru og gutt.
Det er stas for barn (og voksne) å møte en kenguru.
Foto: Tourism Australia

Å klappe en kenguru eller koala, eller bade med delfiner, er sikre vinnere. Det samme er surfekurs og snorkling for de litt større barna. De store byene har hver sin dyrehage, og i tillegg finnes det mangfoldige mindre dyrehager spredt rundt i landet med de mest ikoniske australske dyrene. “Petting zoo” er et vanlig begrep og betyr at barna kan få mate og klappe koalaer og små kenguruer.

I denne Aftenposten-artikkelen forteller en familie på fire om sin erfaring fra Gold Coast og omegn.

Videre nedover er det listet opp noen naturlige trekkplastre for barna i de mest besøkte byene. Ta gjerne kontakt med en av våre reisekonsulenter som har reist Australia på kryss og tvers. Så setter vi sammen opp en skreddersydd og familievennlig reiserute.

Sydney

Sydney er en stor by både målt i folketall og areal. Offentlig kommunikasjon gjør det lett å komme seg mellom steder til en rimelig penge.

I området rundt Circular Quay finner vi både operahuset, bryggepromenade og botanisk hage. Dette er også et knutepunkt for tog, trikk, buss og ferger. En drøy kilometer bortenfor ligger det bilfrie området Darling Harbour med et stort utvalg av restauranter og kafeer. Her ligger både reptilparken og akvariet, samt grøntområde med lekestativer. Kort vei også til maritimt museum. Fra de samme havneområdene er det bare en liten fergetur over til Taronga Zoo, 20 minutter med tog/buss til Bondi Beach og like mange minutter med ferge til Manly Beach.

Balmoral Beach i Sydney.
Ta med barna til strandområdene rundt Sydney. Her fra Balmoral Beach.
Foto: Tourism Australia

Brisbane

I hjertet av byen finner man South Bank, et populært område ved Brisbane River med parkområder, restauranter og en kunstig sandstrand. I samme nabolag er det også fornøyelsespark og pariserhjul. Australia Zoo ligger en times kjøring nordover fra sentrum av Brisbane. Parken drives av familien til den avdøde TV-personligheten Steve Irwin. Byen Gold Coast ligger sør for Brisbane og kan skilte med blant annet temaparkene Warner Bros Movie World og Holoverse Dinosaur World.

Australia Zoo.
Ta med barna til Australia Zoo.
Foto: Ben Beaden / Australia Zoo

Melbourne

Bydelen St Kilda har grøntområder med parker og botanisk hage, samt en flott bystrand og fornøyelsesparken Luna Park. Melbourne Zoo og LegoLand ligger også i sentrum. 14 mil sør for byen finner vi Phillip Island med noe så originalt som en pingvinparade hver kveld. Når de små pingvinene kommer tilbake fra fiske om kvelden vagger de på rekke oppover stranden, kalt the Penguin Parade.

Perth

Perth har store grøntområder langs Swan River, som deler byen i to. Herfra går det også ferge til Rottnest Island, hvor de søte og nysgjerrige quokkaene bor – kenguruens bittelille slektning, som er en garantert vinner hos både små og store. The Aquarium Of Western Australia ligger lengst nord i Perth. Fornøyelsesparken Adventure World ligger i sentrum, og utvalget av badeland er stort.

Adelaide

Adelaide har flotte bystrender i umiddelbar nærhet til sentrum; Glenelg, Brighton, Henley og Semaphore. Mellom Henley og Glenelg ligger badelandet the Beachouse og fornøyelsesparken West Beach Adventure. Midt i sentrum ligger ligger idrettsarenaen Adelaide Oval, Adelaide Zoo og Adelaide Botanic Garden.

Sør for Adelaide ligger fortryllende Kangaroo Island. Her får man se koalaer og flere sorter kenguru i det fri, og det finnes strender der delfiner kommer inn på grunt vann til stor glede for små og store badegjester.

Cairns

Cairns er det mest populære utgangspunktet for utflukter ut på Great Barrier Reef, som byr på fantastiske naturopplevelser med dykkermaske og snorkel. Byen har ikke strender som er egnet for bading, men til gjengjeld et gratis badeland midt i sentrum og hoteller med en viss standard har gjerne flotte bassenger. 

Snorkling på Great Barrier Reef med barn.
Great Barrier Reef er spennende for både store og små.
Foto: Tourism and Events Queensland

En dagsutflukt med veterantog i regnskogen kan trygt anbefales. Toget snirkler seg oppover i høyden og inn i fredet regnskog til den lille byen Kuranda. Her er det en liten dyrepark med de mest ikoniske australske dyrene.

Darwin

Darwin er delstatshovedstaden i Northern Territory og den eneste større byen på nordkysten. Bystranden Mindil Beach er et yndet sted å tilbringe både dagen og kvelden. Dyrehagen Crocodylus Park & Zoo og badelandet Big Buoy Water Park ligger i umiddelbar nærhet til bysentrum. Etter et kvarters kjøretur østover fra sentrum kommer man til lekelandet Adventure Land Palmerston.

Les også: Reise til Australia for første gang?

Start planleggingen av drømmereisen

Mer inspirasjon

Phillip Island.
Inspirasjon
Dette er høydepunktene du ikke må gå glipp av når du besøker delstaten Victoria.
Les artikkelen
ReedSleep på ReefWorld.
Blogg
Det første du ser når du slår opp øynene er fisker og sjødyr som uforstyrret svømmer omkring. En mer unik utsikt fra hotellsengen skal du lete lenge etter!
Les artikkelen