Foto: gustavofrazao - stock.adobe.com

Hjem > Inspirasjon > Reise til Australia for første gang? Da bør du vite disse tingene

Reise til Australia for første gang? Da bør du vite disse tingene

Sist oppdatert:

Fire nyttige råd til «Australia-amatører» som ønsker spennende og varierte opplevelser.

Verdens minste kontinent eller jordens største øy? Uansett — Australia er et av verdens mest kontrastrike og fascinerende land, med tørre ørkener, frodige regnskoger, spennende storbyer og en unik dyreverden.

Geologisk sett er landet eldgammelt, men som nasjon kan Australia knapt feire 200-årsdag.

Landet har mer enn 10.000 strender, men uendelig mye mer å by på. Alt fra moderne og travle storbyer som Sydney og Melbourne, kjempemonolitten Uluru midt ute i ødemarken og Great Barrier Reef, med en utrolig korall- og fiskeverden.

I guiden under har vi lagt spesielt vekt på førstegangsreisende som vurderer å legge ferien til Australia. Følg tipsene og få maksimalt ut av ferien. Du kommer ikke til å angre på reisemålet!

1) Ja, du kan dra dit hele året

Great Barrier Reef.
Opplev snorkling på Great Barrier Reef, også kjent som verdens åttende underverk.
Foto: Tourism and Events Queensland

Australia kan grovdeles inn i tre klimasoner: Tropisk i nord, subtropisk midt i og temperert helt i sør.

En ganske utbredt misforståelse er at du bare bør besøke Australia i enkelte sesonger, blant annet det norske vinterhalvåret (november — april).

— Det finnes ikke noe dårlig tidspunkt å besøke Australia på, men perioden fra desember til februar er den beste om du ønsker flotte forhold på strendene i sør. Det er likevel flere fine steder som er bedre å besøke når det er vinter i Australia og sommer i Norge, sier salgsdirektør Endre Kaurin i Australiareiser og trekker frem tropiske nord som eksempel:

— Her unngår du regntiden. Mange attraksjoner, blant annet den kjente nasjonalparken Kakadu, er kun tilgjengelig mellom april/mai til oktober/november. Hvis man ikke ønsker intense temperaturer, anbefaler vi faktisk å reise når det er vinter i Australia.

Klikk for å få oversikt over klimaet i de ulike områdene i Australia.

2) Nei, du rekker ikke å oppdage hele landet

Uluru.
Uluru, også kjent som Ayers Rock eller bare The Rock, er en fjellformasjon som ligger i Nordterritoriet, i det sentrale Australia. Den ligger innenfor Uluṟu-Kata Tjuṯa nasjonalpark. Den er verdens nest største monolitt etter Mount Augustus, som også ligger i Australia.
Foto: Tourism NT/Wayoutback Australian Safaris

En av de største nybegynnerfeilene turister gjør, er å tro at de rekker å oppleve hele landet på 2-3 uker. Australia er et kontinent like stort som hele Europa eller USA, har tre tidssoner og består av totalt 7,5 millioner kvadratkilometer. Du bør med andre ord planlegge flere turer om du vil oppleve alt.

— Landet er rikt på severdigheter og opplevelser, men det er lange strekninger mellom dem. Erkjenn de brutale avstandene og plukk ut to eller tre områder du vil oppleve. Alternativet er en ferie der mye av tiden går med til transportetapper, sier Kaurin.

Australiareisers ekspert trekker frem følgende reiser som perfekte dersom du ikke har opplevd landet tidligere:

Sydney, Rock & Reef (15 dager): Her opplever du tre helt ulike områder i Australia. Ferien starter i Sydney, via den australske outbacken i Ayers Rock, til det tropiske nord med vakre strender, korallrev og grønne regnskoger.

Fantastiske Australia (14 dager): Tilbring noen dager i livlige Sydney før reisen går videre til strender, blått hav og sol i nordlige Queensland.

3) Dropp både vaksiner og bekymringer for farlige dyr

Kenguru på golfbane.
Sjansen for å oppleve kenguruer på nært hold er svært stor. Dette bildet er fra en golfbane i Victoria.

I motsetning til svært mange andre land som ligger langt unna Norge, slipper du å vaksinere deg før avreise.

— Australia er trygt og stabilt sammenlignet med mange andre land i verden. Det er heller ikke nødvendig med spesielle vaksiner for å reise hit, med mindre du har besøkt andre land kort tid i forkant som gjør deg til en potensiell smittebærer. Vi anbefaler likevel en kjapp telefon til fastlegen for å høre at regelverket ikke er endret før avreise, sier Kaurin.

Og selv om mange kanskje tror det, er det heldigvis heller ikke slik at man snubler over giftige dyr på hvert gatehjørne.

Ifølge BBCs Steve Backshall, eventyrer og forfatter av flere bøker om verdens giftigste dyr, dør flest mennesker i Australia i situasjoner der hester eller honningbier er involvert.

— Nesten ingen dør av edderkopper, slanger, krokodiller eller hai. Ingen trenger å være bekymret for dyrelivet i Australia. Det er heller motsatt, nemlig en god grunn besøke landet, sier han til den engelske avisen The Telegraph.

Les også: Australias unike dyreliv

4) Valg av transportmiddel og overnatting

Lizard Island Resort.
Mulighetene for å bo behagelig under oppholdet er mange. Her en resort på Lizard Island.

Som nevnt tidligere er avstandene ofte lange i Australia. Valg av egnet transportmiddel er derfor essensielt.

— Det første du må finne ut er hva du vil oppleve og hvor lang tid du har til rådighet. Å fly innenriks er raskt, rimelig og egner seg godt hvis du vil oppleve flere steder på kort tid, gjerne de typiske høydepunktene. Personbil eller bobil er et godt valg hvis du vil fokusere på en bestemt del av landet og har mer tid tilgjengelig, sier Kaurin. Et annet alternativ er gruppeturer. Dersom man ønsker, er det gode muligheter for å reise sammen med andre fra Norge og Skandinavia.

PS: Bostandard finnes i alle kategorier, fra ekstremt rimelig til motsatt ende av skalaen. For de som vil ha det beste av det beste, så har Australia både resorter og opplevelser i verdensklasse.

Les også: 16 fantastiske steder du må oppleve i Australia

har du spørsmål?

Våre reisespesialister hjelper deg.

Man-fre 08.30 – 16.30

Mer inspirasjon

Bedarra Island Resort
Inspirasjon
Store opplevelser i komfortable omgivelser er nøkkelordet. Barfotluksus handler ikke om å se og bli sett, men heller om å vende blikket innover og kjenne hvor deilig du har det.
Les artikkelen
Longitude 131° Resort.
Inspirasjon
Spis frokost med utsikt mot Uluru, også kjent som Ayers Rock, og gå til sengs med kenguruer hoppende forbi vinduet ditt. Opplevelsene står i kø med disse fem håndplukkede elitehotellene som base.
Les artikkelen