Foto: Tourism Australia

Hjem > Inspirasjon > Sett Uluru? Her er 8 andre spennende fjellformasjoner

Sett Uluru? Her er 8 andre spennende fjellformasjoner

Sist oppdatert:

Uluru, også kjent som Ayers Rock, er utvilsomt en av Australias mest kjente turistattraksjoner sammen med Great Barrier Reef og operahuset i Sydney. Monolitten stikker opp som et isfjell over landskapet, og med en høyde på 348 meter er den høyere enn Eiffeltårnet i Paris.

I motsetning til det mange kanskje tror, så er Uluru langt fra det eneste geologiske underet i Australia. Hvis du synes Uluru høres i overkant turistifisert ut, eller du allerede har vært der, så finnes det en rekke andre fascinerende steinformasjoner i Australia som mottar langt færre besøkende. Sjansen er faktisk stor for at du vil ha flere nesten for deg selv.

Her er 8 imponerende steinformasjoner i Australia, som alle er verdt et besøk.

Kata Tjuta (The Olgas), Northern Territory

Kata Tjuta.
Kata Tjuta.
Foto: Tourism NT/Jason Charles Hill

Beliggenhet: 40 kilometer fra Uluru.

Dette er steinformasjonen som kommer nærmest Uluru i berømmelse. Til tross for at Kata Tjuta ligger i samme nasjonalpark som Uluru, er det mange som aldri har hørt om den før ankomst. Men der Uluru stikker opp over overflaten som en stor stein, består Kata Tjuta av flere steiner og kupler. Steinene gløder like mye som Uluru ved soloppgang og solnedgang, og endrer farge etter hvert som solen stiger eller synker. Den høyeste steinen ruver hele 546 meter over landskapet.

Kata Tjuta betyr “mange hoder”, og er i likhet med Uluru hellig for Anangu-folket, som har bebodd området i mer enn 30 000 år. Som besøkende kan du lære litt om regionens hellige historie og Dreamtime stories. Kata Tjuta står også på UNESCOs verdensarvliste.

Velg mellom en rekke turstier som spenner fra enkle spaserturer, til lengre og mer utfordrende turer. Den lengste stien kalles Valley of the Winds Walk, en moderat til vanskelig tursti med fantastisk utsikt. Det er bratt i enkelte partier, men runden på 7,4 kilometer er verdt innsatsen – som tar deg mellom steinkuplene, gjennom bekkefar og vekk fra folkemengdene.

Kata Tjuta kan oppleves på samme dag som Uluru, og er en naturlig kombinasjon på et besøk i The Red Centre.

Mount Conner (Attila), Northern Territory

Mount Conner.
Mount Conner.
Foto: Tourism Australia

Beliggenhet: ca 1,5 time fra Uluru. Passeres på veien mellom Alice Springs og Uluru.

I skyggen av rampelyset til Uluru og Kata Tjuta, ligger langt mindre kjente Mount Conner. Det er ingen liten stein vi snakker om her. Det er 32 kilometer rundt basen av fjellet, noe som er tre ganger lengre enn rundt Uluru. Mount Conner er over 500 millioner år gammel, og ruver 300 meter over landskapet rundt. I likhet med Uluru er det bare toppen av fjellet vi kan se i det åpne landskapet, resten befinner seg under jorden.

Mount Conner kalles humoristisk for “Fool-uru”, da den har en bemerkelsesverdig likhet med Uluru på avstand. Det er mang en turist på vei fra Alice Springs til Uluru som blir lurt til å tro at det er Uluru de ser i horisonten, mens det i virkeligheten er silhuetten til Mount Conner. 

Har du tid til å besøke mer enn Uluru, Kata Tjuta og Kings Canyon når du er i Red Centre, så anbefaler vi absolutt et besøk til Mount Conner.

Mount Augustus, Western Australia

Mount Augustus.
Mount Augustus.
Foto: Tourism Western Australia

Beliggenhet: 13 timers kjøring fra Perth, eller 7 timer fra Exmouth.

Mount Augustus, også kjent som Burringurrah på det lokale språket Wajarri, er en imponerende fjellformasjon som ligger i utkanten av Gascoyne-regionen i Western Australia. Det hevdes at det er verdens største frittstående stein, selv om den ikke har den samme kjendisstatus som Uluru.

Mount Augustus strekker seg over et område på omtrent åtte kilometer og ruver mer enn 850 meter over omgivelsene. Fjellet er et geologisk fenomen som er dannet av en enkel, massiv steinblokk som stiger opp fra bakken. Den er anslått å være over 1,6 milliarder år gammel, noe som gjør det til et av de eldste fjellene i verden. For det innfødte Wajarri-folket er Mount Augustus et hellig sted, og de har lange kulturelle bånd til området.

Fjellet har sin egen unike sjarm og tilbyr en mulighet til å oppleve en annen side av Australias spektakulære outback. Fjellet ligger langt fra det aller meste, men du kan ta en avstikker dit på en kjøretur mellom Perth og Exmouth – vel og merke hvis du har med campingutstyr.

Wave Rock, Western Australia

Wave Rock.
Wave Rock.
Foto: Tourism Western Australia

Beliggenhet: 4 timers kjøring øst for Perth.

Wave Rock er en populær steinformasjon som ligger nær den lille byen Hyden i Western Australia. Den er kjent for sin unike form, som ligner en gigantisk bølge som er i ferd med å bryte. Steinen består av granitt, er ca. 15 meter høy og omtrent 110 meter lang.

Den spesielle formen har blitt dannet gjennom millioner av år med erosjon. Bølgeformen ble til ved gradvis erosjon av den mykere steinen under den harde granittoverflaten. Det er stier rundt Wave Rock som lar besøkende få utforske dette spesielle fenomenet.

Wave Rock er også betydningsfull for den lokale urbefolkningen Noongar, som har bodd i regionen i tusenvis av år. De har kulturelle og åndelige tilknytninger til området og betrakter Wave Rock som et hellig sted.

Pildappa Rock, South Australia

Pildappa Rock.
Pildappa Rock.
Foto: Isaac Forman

Beliggenhet: På Eyre Peninsula, ca. 7 timers kjøring fra Adelaide.

Pildappa Rock er et velkjent landemerke på halvøya Eyre Peninsula i South Australia. I likhet med Wave Rock i Western Australia, er Pildappa også bølgeformet. Den er en av flere imponerende monolitter som er spredt rundt i området.

Pildappa Rock er kjent for sin jevne, flate overflate og er omgitt av kupert terreng og gressletter. Fra toppen er det vakker utsikt over omgivelsene rundt, samt mot Gawler Ranges i nord. 

De høyeste “bølgene” finner man i nærheten av rasteplassene på nordsiden og sørsiden av fjellet. Det er campingfasiliteter i nærheten, slik at besøkende kan utforske området rundt steinformasjonen.

Og hvis du først er i området, så er det bare en times kjøretur videre til neste stein på listen: Murphy’s Haystacks.

Murphy’s Haystacks, South Australia

Murphy's Haystacks.
Murphy’s Haystacks.
Foto: John White

Beliggenhet: På Eyre Peninsula, ca. 7,5 timers kjøring fra Adelaide.

Murphy’s Haystacks er en imponerende samling av massive granittblokker med glatte, runde overflater. Steinformasjonene har blitt formet over millioner av år med naturlig erosjon. Murphy’s Haystacks er en kjent turistattraksjon på Eyre Peninsula i South Australia, og et naturlig stoppested mellom Streaky Bay og Port Kenny.

Det bemerkelsesverdige utseendet til Murphy’s Haystacks skyldes en kombinasjon av erosjon fra underjordisk regnvann og påfølgende forvitring etter at de ble eksponert i friluft. Navnet «Haystacks» ble gitt til formasjonene på grunn av likheten med høystakker. Disse eldgamle vindslitte inselbergene (tysk ord for øyfjell), er et must å fotografere ved solnedgang.

Bungle Bungle Range, Western Australia

Bungle Bungle Range.
Bungle Bungle Range.
Foto: Tourism Western Australia

Beliggenhet: 13 timers kjøring fra Darwin, eller 10 timer fra Broome (du trenger bil med 4WD).

Verdensarvlistede Bungle Bungle Range ligger i Purnululu nasjonalpark i den avsidesliggende Kimberley-regionen i Vest-Australia. De oransje og svarte sandsteinskuplene, kjent som Bungle Bungles, stiger 300 meter over de gresskledde slettene som omgir dem, og er et av verdens mest fascinerende geologiske landemerker. Purnululu, som betyr «sandstein», har lenge vært bebodd av lokale aboriginere, men ble ikke allment kjent for resten av verden før på midten av 1980-tallet.

Den karakteristiske stripete effekten på steinformasjonene i Bungle Bungles, skyldes sedimentlagene av sandstein og leire som har blitt presset over millioner av år. Erosjonen i fjellkjeden har danne dype kløfter og spisse topper, noe som gir de et nesten futuristisk utseende.

Det er flere måter å utforske Purnululu National Park på. Best inntrykk får du på en fottur mellom de fascinerende steinformasjonene. Vil du ha et annet perspektiv, så anbefales en tur med småfly for å se området fra luften.

Devils Marbles, Northern Territory

Devils Marbles.
Devils Marbles.
Foto: Tourism NT/Helen Orr

Beliggenhet: ca 400 km nord for Alice Springs. 

Devils Marbles er en samling med store og runde steiner som er vilkårlig spredd. Steinformasjonene er kjent som Karlu Karlu på det aboriginske språket i området, og ligger i Karlu Karlu / Devils Marbles Conservation Reserve.

Devils Marbles består av store granittblokker som har forvitret og erodert over millioner av år, noe som har resultert i den karakteristiske runde formen. Noen av steinene balanserer oppå hverandre, og det er fascinerende å prøve og forstå hvordan de har endt opp slik. Bruker man fantasien er det ikke vanskelig å se for seg at en kjempe har vært der og lekt seg med steinene.

Devils Marbles ligger like ved hovedveien Stuart Highway, og det er et must å stoppe her på en kjøretur mellom Darwin og Alice Springs. Her finner man også en campingplass hvis man vil tilbringe natten før man kjører videre. En overnatting betyr at man ser den dype røde fargen som kommer frem når steinene treffes av solen tidlig om morgenen eller kvelden. I tillegg til fantastiske soloppganger og solnedganger, kan du også se en utrolig klar stjernehimmel uten lysforurensing når mørket faller på.

Les også: 10 uforglemmelige opplevelser på Great Barrier Reef

Gjør drømmereisen til virkelighet

Mer inspirasjon

Gruppereise til Australia
Blogg
Bli bedre kjent med våre gruppereiser gjennom dette reisebrevet fra turen «Australias høydepunkter» i februar-mars 2020.
Les artikkelen
Fiordland.
Inspirasjon
Drømmer du om å reise rundt på New Zealand men er usikker på hvilke steder du skal besøke?
Les artikkelen