Foto: Tourism Western Australia

Hjem > Inspirasjon > Stor guide: De beste stedene å dykke i Australia

Stor guide: De beste stedene å dykke i Australia

Sist oppdatert:

Great Barrier Reef har med god grunn en helt egen status som verdensberømt destinasjon for dykking og snorkling. Men om du skal finne frem til de beste stedene og opplevelsene på det ytre revet, trengs det erfaring og lokalkunnskap.

Enkelte av operatørene som tilbyr dagsutflukter med dykking er på grensen til turistfeller, med båter som kun har tilgang til en begrenset del av det indre revet utenfor Queensland.

Revet oppleves naturlig nok best med fullt dykkerutstyr, men man kommer veldig langt med dykkermaske og snorkel også. Det meste av livet foregår nemlig like under havoverflaten, og på dypere vann blir ikke fargene like fremtredende på grunn av lysbrytningen.

Dykkere på Great Barrier Reef.
Australia er en av verdens beste dykkedestinasjoner, og en bucket list-destinasjon for ivrige dykkere.
Foto: Tourism and Events Queensland

Har du ikke dykkersertifikat, kan du ta det over fire dager i Australia. Fordelen er da at den praktiske delen de siste dagene skjer ute på selve revet. Det også mulig å begynne med et testdykk med fullt dykkerutstyr sammen med en instruktør, uten å ha noen form for kurs på forhånd. 

Kvaliteten på dykkerkurs i Australia er høy og reisen til og fra revet skjer i moderne katamaraner med høy komfort, bar og matservering. Du kan bli med på cruise over flere dager som inkluderer nattdykking, også som en utvidet del av dykkerkurs. Dykkerkursene er PADI-sertifisert og kan brukes over hele verden.

Øyeblikket du aldri glemmer

Når hodet og dykkermasken for første gang går under vannoverflaten på revet, åpenbarer det seg en verden man aldri glemmer. Den visuelle symfonien av fargerike fisk og koraller er nemlig så fantastisk som du tidligere kun har sett på prisbelønte BBC-dokumentarer – bare enda vakrere sett med egne øyne. Det er nesten så den engasjerte stemmen til Sir David Attenborough dukker opp i bakgrunnen og forklarer hvorfor dette regnes som et av verdens naturlige underverker.

Sjøpølse på Great Barrier Reef.
Australiareisers utsendte tar en sjøpølse i nærmere øyesyn.
Foto: Australiareiser / Magnus Wattne

Når sant skal sies så hører du ikke Sir David Attenborough under vann. Snarere den knasende lyden av papegøyefisk som “beiter” på korallene. De fargesprakende papegøyefiskene er en sentral del av økosystemet som sørger for at hurtigvoksende koraller ikke blir for dominerende. Og hva kommer ut av bakenden på papegøyefiskene? Vel, nå vet du hvordan den deilige, fløyelsmyke korallsanden på stranda blir til. 

Papegøyefisk på Ningaloo Reef.
Papegøyefisk på Ningaloo Reef.
Foto: Exmouth Dive and Whalesharks Ningaloo

Vannet er perfekt

Sikten kan variere med vær og strømninger i vannet, men er gjerne så lang som 20 til 40 meter. Temperaturen i vannet vaker oppunder 30 grader og gjør at selv et vanlig dykk på rundt 50 minutter uten drakt er et behagelig avbrekk fra den stekende solen midt på dagen.

Følelsen av vektløshet under vann blir enda bedre til synet av rokker og havskilpadder, der de svever elegant og bekymringsløst gjennom vannet. En del forsvinner avgårde ved synet av dykkere. Andre kunne ikke brydd seg mindre, mens noen av havskilpaddene kommer nysgjerrig bort for å “hilse på”.

Great Barrier Reef.
Havskilpadder er et høydepunkt å se i vannet.
Foto: Tourism and Events Queensland

Akvariet i Cairns og Reef Teach

Cairns er den største byen langs revet og dermed også den med størst utvalg av turoperatører man kan velge mellom. I 2017 åpnet det et splitter nytt akvarium i Cairns. Der befinner mye av det fascinerende livet på revet seg på utstilling. Et besøk her er garantert spennende for både store og små – de store kan også bli med på en litt mer avansert aktivitet. “Aquarium by night” er en enestående opplevelse hvor dagslys byttes ut med neonlys og gir helt andre fargegjengivelser. Omvisningen kulminerer i en 3-retters middag, med mulighet for å dykke med haier i akvariet før middagen serveres. 

I Cairns anbefaler vi også på det varmeste å delta på Reef Teach. Det er et to timers foredrag på kvelden hvor man får en innføring i det komplekse økosystemet på korallrevet, i populærvitenskapelige former. Foredragsholderne er kunnskapsrike og engasjerte, enten utdannede eller vordende marinbiologer. En inspirerende, liten leksjon som gir enda bedre utbytte av dykking på revet.

Port Douglas og Townsville er mindre kystbyer henholdsvis nordover og sørover fra Cairns, også disse er et ideelt utgangspunkt for dagsturer ut på revet.

Ningaloo Reef

Hvalhai på Ningaloo Reef.
Svøm med hvalhai på Ningaloo Reef.
Foto: Tourism Western Australia

Nordvest på kontinentet finner vi Ningaloo Reef, som ikke er like tilgjengelig som byene langs Great Barrier Reef, men selve revet er minst like vakkert og med det samme yrende livet under overflaten. I perioden april til juli kan du dessuten svømme side om side med verdens største fisk; hvalhaien.

Denne kjempen er helt ufarlig for mennesker, der den med grasiøse bevegelser tråler vannet for bittesmå byttedyr. Med sitt eget mobile økosystem av såkalte følgefisk og skjell som vokser på skinnet. Følelsen det er å snorkle, svømme eller dykke side om side med den majestetiske skapningen kan selvfølgelig ikke beskrives – den må simpelthen oppleves.

Cage diving – opplev hvithaien på nært hold

I kjølvannet av Haisommer-filmene som gikk sin seiersgang på 80- og 90-tallet, fikk hvithaien et ufortjent dårlig rykte. Siden den gang har hvithaien sakte, men sikkert fått en annen plass i menneskers bevissthet. Forskere har blant annet konkludert med at selv om hvithaien er på toppen av næringskjeden, så er den totale biomassen i et gitt område både større og bedre balansert i nærværet av store haier.

Mens hvalhaien er ufarlig og forskjellig typer reef-sharks såpass små at de rømmer ved synet av mennesker, så er det undervannsbur som gjelder for nærkontakt med hvithai. Det eneste stedet i Australia hvor man kan gjøre dette som turist er nasjonalparken rundt Neptune Islands, med utgangspunkt i Port Lincoln, South Australia.

Cage diving utenfor Eyre Peninsula.
Cage diving utenfor Neptune Islands.
Foto: Tourism Australia

Surfing, dykking og hvalsafari

Byen Gold Coast ligger like sør for storbyen Brisbane. I hjertet av sentrum finner vi bydelen Surfers Paradise. Hva man kan gjøre på stranda her skulle være rimelig selvforklarende. Men Gold Coast er også en spennende destinasjon under vannet. Her er ikke korallrevene like omfattende som lenger nord på Great Barrier Reef, men til gjengjeld møter man på større dyr som hval og tigerhai. 

Høydepunkter med utgangspunkt i Gold Coast:

  • Scottish Prince Shipwreck
  • Palm Beach Reef
  • Migaloo Reef

Svøm med delfiner

Langs store deler av Australias kyst kommer det delfiner inn på grunt vann hver dag. De er lekne og nysgjerrige i møte med mennesker i vannet. Noen steder vasser man ut fra stranden, andre blir man med en båt litt ut hvor man henger i en line bak båten i fart. Da kommer de nysgjerrige delfinene bort og svømmer i samme fart under eller ved siden av deg.

Svøm med delfiner sør for Perth.
Du kan svømme med delfiner flere steder i Australia.
Foto: Tourism Australia

Topp 5 steder å svømme med delfiner:

  • Port Stephens, to og en halv times kjøretur fra Sydney 
  • Port Phillip Bay, halvannen times kjøring fra Melbourne
  • Glenelg, bystranden i Adelaide
  • Monkey Mia, Western Australia
  • Kangaroo Island, South Australia

Ta kontakt med en av våre reisespesialister for et tilbud på en Australia-ferie med skreddersydde undervannsopplevelser!

Gjør drømmereisen til virkelighet

Mer inspirasjon

Phillip Island.
Inspirasjon
Dette er høydepunktene du ikke må gå glipp av når du besøker delstaten Victoria.
Les artikkelen
Sydney.
Inspirasjon
Australia er et stort land, med utrolig mange flotte steder og opplevelser. Vi har samlet 16 steder som vi definitivt synes det er verdt å oppleve en gang i løpet av livet.
Les artikkelen