Adelaide til Darwin: Gjennom hjertet av Australia

.

Hjem > Kjør selv > Adelaide til Darwin: Gjennom hjertet av Australia
Kjør selv - Adelaide til Darwin

Klikk på kartet for større format.

Adelaide til Darwin: Gjennom hjertet av Australia

Kjør selv

14 dager

Adelaide, Coober Pedy, Uluru, Kings Canyon, Alice Springs, Katherine, Kakadu NP, Darwin

Avreise fra Adelaide

Hele året

Få et tilbud

Denne roadtripen fra Adelaide til Darwin byr på essensen av Australia og blir et minne for livet! Store opplevelser og store kontraster venter når dere krysser Australia fra sør til nord.

Både Adelaide og Darwin er sjarmerende kystbyer, og mellom dem er det et helt kontinent av outback. Og outbacken er langt fra så ensformig og livløs som man kanskje tror før man har sett den på nært hold.

Dag 1: Adelaide til Port Augusta (305 km)

Den første dagen kan dere velge mellom to ruter. Raskeste vei via Port Pirie er unnagjort på rundt fire timer. Alternativt via Clare, som tar lenger tid, men veien går gjennom et mer variert naturlandskap. Vingårdene rundt Clare er dessuten et supert sted å stoppe for en pause.

Dag 2: Port Augusta til Coober Pedy (540 km)

På Stuart Highway nordover skjønner dere fort at dere er inne i ekte outback. Den lille landsbyen Coober Pedy kan trygt kalles et helt unikt sted. At det i det hele tatt er en bosetting her handler om utvinning av edelstenen opal, som det finnes mye av i regionen. Temperaturen er ofte langt opp på 40-tallet og derfor bygges boligene under bakken for å slippe unna den stekende varmen. Det finnes også underjordiske hoteller, som kan anbefales både av hensyn til temperaturen og opplevelsen.

Dag 3: Coober Pedy til Marla (234 km)

Dagens etappe er kort, så bruk gjerne formiddagen i Coober Pedy ved behov. Fortsett kjøreturen nordover på Stuart Highway. Litt over halvveis til Marla kjører dere gjennom Cadney Homestead, som er en fin rasteplass hvis man vil strekke beina underveis.

Dag 4: Marla til Ayers Rock (517 km)

Marla er et lite tettsted med rundt 100 fastboende og uten severdigheter av særlig betydning. Dermed faller det seg naturlig å komme seg avgårde på morgenkvisten, for i Ayers Rock venter nemlig de store attraksjonene, i dobbel forstand.

Dag 5: Ayers Rock og Uluru-Kata Tjuta National Park

Med to overnattinger er det en del tid til disposisjon i Ayers Rock, som er stedsnavnet. Den berømte monolitten heter Uluru. Litt mindre kjent, men minst like fascinerende, er fjellformasjonen Kata Tjuta noen kilometer unna.

Man kan kjøre eller gå rundt Uluru på egen hånd, eller bli med på en guidet tur. I nærheten ligger det også et aboriginsk kultursenter som er verdt å få med seg. Under oppholdet anbefaler vi på det varmeste å få med seg disse fire høydepunktene:

  • Se Uluru under soloppgang
  • Se Uluru under solnedgang
  • Spis middag under den fantastiske stjernehimmelen
  • Bruk noen timer på fotturen Valley of the Winds ved Kata Tjuta

Dag 6: Ayers Rock til Kings Canyon (321 km)

Dagens kjøretur tar ca. tre og en halv time pluss eventuelle stopp underveis. Om dere ikke var ved Uluru i går morges, så er soloppgangen en fin anledning til å komme seg tidlig opp og tidlig avgårde i dag. Litt før ankomst Kings Canyon kan dere legge inn et stopp for å gå inn til Garden of Eden, ca. en halvtimes spasertur fra parkeringsplassen. Dette er et ørkenaktig landskap med karrig vegetasjon, inntil man kommer inn til den frodige oasen som så treffende heter Garden of Eden. Sjekk inn på hotellet før en iskald, velfortjent øl eller cola på “The Thirsty Dingo” ved Kings Canyon Resort.

Dag 7: Kings Canyon til Alice Springs (330 km)

Den store attraksjonen i Kings Canyon er fotturen Kings Canyon Rim Walk, hvor man går langs kanten på toppen av et juv med fantastisk utsikt. Ved temperaturer som er normale i denne regionen bør man komme seg ut på turen like etter soloppgang for å slippe den stekende solen midt på dagen. Husk solkrem, skyggelue og minst 4 liter vann per person. Etter Rim Walk setter dere kursen mot Alice Springs. Lyst til å prøve noe nytt til lunsj? Test en kamelburger på en av kamelfarmene langs veien.

Dag 8: Alice Springs

Dagen er til disposisjon. Bruk den som hviledag eller besøk for eksempel Aviation Museum og Old Telegraph Station. Ta en tur opp til Anzac Hill for panoramautsikt over byen og områdene rundt.

Dag 9: Alice Springs til Tennant Creek (508 km)

Dere kjører gjennom småbyene Aileron, Ti Tree og Barrow Creek på veien. Ca. 100 kilometer før Tennant Creek kommer dere til landemerket Devils Marbles. Hundrevis av store, runde steiner av granitt som tilsynelatende er både formet runde og utplassert av mennesker, men som i realiteten er et resultat av millioner av år med erosjon, der de mykere bergartene forvitrer og etterlater fascinerende formasjoner av granittstein. Stedet er av stor åndelig betydning for aboriginene.

Dag 10: Tennant Creek til Katherine (673 km)

Dagens strekning tar rundt syv timer i kjøretid, så en tidlig avreise anbefales. Litt over halvveis kjører dere gjennom Daly Waters, som har 55 innbyggere og den ikoniske puben med samme navn som bygda. Et passende sted for en kald brus og en selfie.

Dag 11: Katherine

Bruk dagen til å utforske Katherine Gorge, hvor elven har pløyd seg vei gjennom sandsteinen og laget dype juv som omkranser vassdraget. Nyt lunsjen eller middagen på et elvecruise mens det fascinerende landskapet glir sakte forbi, akkurat som krokodillene i vannet.

Dag 12: Katherine til Kakadu National Park (310 km)

Ferden fortsetter nordover mens outbacken skifter karakter fra ørkenaktig til frodige våtmarker. Gjør et stopp ved Bowali Visitor Centre ved tettstedet Jabiru, så får dere et bedre utgangspunkt for å planlegge morgendagen.

Dag 13: Kakadu National Park

Kakadu er Australias største nasjonalpark. Den dekker et område på rundt 19 000 kvadratkilometer med våtmark, elver, regnskog, sletteland og fjell. Også i Kakadu er elvecruise obligatorisk hvis man vil oppleve flora, fauna og det dramatiske landskapet fra orkesterplass. Ingen andre steder i verden er fortidens bergkunst bevart så godt som her, med hele 120 forskjellige “gallerier” på et lite område. Noen så gamle som 23 000 år. Til sammenligning lå hele Nord-Europa fortsatt under isbreer for 13 000 år siden.

Dag 14: Kakadu National Park to Darwin (210 km)

Den siste etappen er unnagjort på under tre timer. Om dere vil legge inn en kaffepause ligger Bark Hut Inn omtrent halvveis til Darwin. Det er også god tid til enda et elvecruise før ankomst Darwin. Denne gangen på Adelaide River, hvor “jumping crocs” er den store attraksjonen. Fra elvebåten kan dere bli med på å mate de digre saltvannskrokodillene ved å strekke ut en stang med en godbit hengende i et snøre.

har du spørsmål?

Våre reisespesialister hjelper deg.

Man-fre 08.30 – 16.30

Flere spennende kjøreruter

Cradle Mountain.
Kjør selv
Tasmania er et reisemål som blir stadig mer populært og med leiebil har man muligheten til å utforske byene, naturen og turistattraksjonene i eget tempo.
Les artikkelen
Maui på Great Ocean Road.
Kjør selv
På denne femdagers kjøreturen fra Melbourne til Adelaide får dere god tid til å utforske Australias røffe, men naturskjønne sørkyst langs Great Ocean Road.
Les artikkelen