New Zealand

Foto: Destination Queenstown

Hjem > New Zealand

Populære reiser til New Zealand

Australia, New Zealand, Singapore

27.okt-17.nov 2024

Fra 118 900,-

New Zealand

20 dager

Fra 94 900,-

New Zealand

17 dager

Fra 187 900,-

New Zealand

24 dager

Fra 54 900,-

Bli kjent med New Zealand

New Zealand er kjent for å være et rent og naturskjønt land, med høye fjell, fossende elver og dype fjorder, og et stort mangfold av reisemål. Ikke så ulikt Norge, kanskje, men samtidig annerledes på så mange vis.

Introduksjon

Noe av det som skiller New Zealand fra Norge, er bambus og vaiende palmer, lange hvite strender, sprutende geysirer og aktive vulkaner. Maoriene kaller landet Aotearoa, som betyr “landet under den lange hvite sky”. For ikke så mange år siden var New Zealand nærmest avskåret fra resten av verden – et eksotisk land på andre siden av kloden. Lenger unna Norge enn New Zealand er det ikke mulig å reise. I så fall er du på vei hjem igjen.

Klimaet er noe bedre på Nordøya, rett og slett fordi den ligger nærmere ekvator. Lengst i nord er klimaet subtropisk, mens man lengst sør på Sørøya finner subarktiske forhold i fjellene. Uansett skinner solen mer i New Zealand enn her hjemme, og de beste stedene har i gjennomsnitt 2400 soltimer i året.

På disse sidene finner du mer informasjon om New Zealand og hva vi kan tilby på en reise dit.

En reise til New Zealand er noe alle bør få med seg. Det blir garantert en opplevelse for livet!

Historie

New Zealand er et ungt land, både geologisk og befolkningsmessig. Det er det siste store beboelige området i verden som ble oppdaget.

Maoriene var de første som kom til New Zealand. De kom antakeligvis fra øyene i Polynesia, og navigerte etter havstrømmer og stjernene. Den første europeeren som ankom var nederlenderen og oppdageren Abel Tasman i 1642. Deretter tok det 127 år før Captain James Cook tok turen, og franskmennene snuste også på New Zealand en periode før britene tok grep og gjorde en avtale med de lokale om at landet skulle bli britisk koloni. Avtalen ble kalt Treaty of Waitangi, og ble signert 6. februar 1840, og denne datoen er fortsatt New Zealands nasjonaldag.

På 1860-tallet ble maoriene på Nordøya presset av europeiske bosettere til å selge land, noe som førte til en 20 år lang krig. Mye av maorienes land ble konfiskert i løpet av disse 20 årene. I mellomtiden blomstret bosettingene på Sørøya. Store sauegårder ble etablert, og det ble funnet gull i Dunedin i 1861, noe som gjorde byen til New Zealands største.

På 1870-tallet kom det mange nye britiske innflyttere, jernbaner ble bygget og byene vokste. På denne tiden startet også eksporten av kjøtt, smør og ost til Storbritannia. Ikke så mange år senere, i 1893, ble New Zealand det første landet i verden som ga kvinner stemmerett.

I 1907 ble New Zealand en uavhengig nasjon, men de er fortsatt en del av samveldelandene, med dronning Elizabeth II som symbolsk overhode.

Den nåværende statsministeren heter Chris Hipkins, og ble innsatt i januar 2023.

Kultur og befolkning

New Zealand har ca. 5 millioner innbyggere. Over 75 % av befolkningen bor på Nordøya, der Auckland er største by med en tredjedel av den totale befolkningen. De andre hovedbyene er Wellington, Christchurch og Hamilton hvor en stor andel av befolkningen bor.

New Zealandere er vennlige og jordnære, og kalles uformelt for “kiwier”. Landet har gjennom historien blitt påvirket av kulturer fra maoriene, Europa, Stillehavet og Asia, og dagens befolkning er en smeltedigel av alle disse kulturene.

New Zealandere liker friluftsliv og utendørsaktiviteter, og setter like stor pris på å utnytte den fantastiske naturen som det vi gjør. Fotturer til skogs, fjells og på strendene er populært, det samme er camping og fiske. Med så mye kystlinje er det ikke rart at mange er glad i aktiviteter knyttet til vann, og det antas at nesten 15 % av alle familier eier en båt.

Det unike og flerkulturelle samfunnet gjør at mange kiwier omfavner den urbane livsstilen, med trendy kafébarer, spennende kulinariske smaker, mote og kunst. Samtidig er jordbruk en viktig del av livet for mange av de som bor utenfor byene, og New Zealand er en stor eksportør av blant annet ull, kjøtt, meieriprodukter, frukt og vin.

Av kjente personligheter fra New Zealand kan vi nevne regissøren av Ringenes Herre-trilogien, Sir Peter Jackson, og ikke minst Sir Edmund Hillary som sammen med sin sherpa Tenzing Norgay var den første til å bestige Mount Everest i 1953.

Geografi

New Zealand ligger i den sydvestlige delen av Stillehavet i verdensdelen Oseania. New Zealand består av to hovedøyer: Nordøya og Sørøya. Den største av disse er Sørøya, som er verdens 12. største øy. Øyene skilles av Cookstredet, som på det smaleste er ca. 25 kilometer bredt.

New Zealand ligger på ildringen (jordskjelvsonen som går rundt hele Stillehavet), og landet har mange vulkaner, spesielt på Nordøya. New Zealand har i tillegg rundt 600 mindre øyer. Den største av disse er Rakiura Island, også kjent som Stewart Island.

Hovedbyene i New Zealand er Auckland, Christchurch, Wellington, Hamilton og Tauranga. Mer en halvparten av befolkningen i New Zealand bor i disse fem byene.

Flere fakta om New Zealand:

  • Det høyeste fjellet i New Zealand er Aoraki (Mount Cook), på 3 724 meter over havet.
  • New Zealands største og lengste isbre er Tasman-isbreen på Sørøya.
  • Lake Taupo er New Zealands største innsjø, og ligger på Nordøya.
  • Wellington er verdens sørligste hovedstad.

Dyreliv

New Zealand har et rikt dyreliv, og enkelte sjødyr og flaggermus finnes kun her. Nesten halvparten av alle hval- og delfinarter lever i eller rundt New Zealand. Spermhval, spekkhoggere og knølhval, samt delfiner lever langs kystlinjen, og her finnes også flere pingvinarter enn i noe annet land.

Spermhval kan sees hele året langs kysten av Kaikoura, på Sørøya. Delfiner kan best ses i Bay of Islands på Nordön.

Nasjonalfuglen er kiwi-fuglen, som kun finnes i New Zealand og som kjennetegnes ved at den ikke kan fly.

Se New Zealands høydepunkter

Bli kjent med New Zealand.

Regioner

Klikk på pilene for å lese mer om hver enkelt region/øy.

Første gang til New Zealand?

Under er 3 turer som dekker mange av landets høydepunkter. Vi skreddersyr alle reiser, så har du ønsker utover det som er oppgitt i reiseforslagene er det bare å gi oss beskjed.

Abel Tasman National Park.
Reiseforslag til New Zealand
Denne tre ukers roadtripen sørger for at dere får sett hele landet, med god tid til å utforske spennende byer og landskap med leiebilen.
Les artikkelen
Geysir i Rotorua.
Reiseforslag til New Zealand
New Zealand er et land av kontraster, og denne turen gir deg muligheten til å oppleve hele dette fascinerende landet om bord på en behagelig buss med egen turguide.
Les artikkelen
Sydney Harbour Bridge.
Gruppereiser
Nå har du muligheten til å bli med på en tur med skandinavisk reiseleder som inneholder det beste av New Zealand og Australia.
Les artikkelen

Været i New Zealand

New Zealand er et langstrakt land og har varierte klimatiske forhold. Landet strekker seg over flere klimabelter, fra det subtropiske på øyene i nord til det subarktiske i fjellene i sør.

Fiordland Lodge.
Milford Sound.
Foto: Fiordland Lodge.

Bli inspirert

Fiordland.
Inspirasjon
Drømmer du om å reise rundt på New Zealand men er usikker på hvilke steder du skal besøke?
Les artikkelen
Heaphy Track.
Inspirasjon
Ingenting kan sammenlignes med den storslåtte naturen på New Zealand. Fotturene er svært populære og kan tilpasses i alle mulige lengder og varianter.
Les artikkelen